Koninkrijk Luang Prabang

In dit artikel gaan we het onderwerp Koninkrijk Luang Prabang vanuit verschillende perspectieven behandelen, met als doel een brede en complete visie op dit onderwerp te bieden. Koninkrijk Luang Prabang is tegenwoordig een onderwerp van groot belang, omdat het verschillende gebieden van de samenleving, cultuur, economie, politiek en het dagelijks leven beïnvloedt. Langs deze lijnen zullen we de verschillende facetten van Koninkrijk Luang Prabang onderzoeken, waarbij we de geschiedenis ervan, de huidige implicaties en de mogelijke toekomstige ontwikkelingen analyseren. Daarnaast zullen we ons richten op specifieke aspecten die interesse wekken rond Koninkrijk Luang Prabang, zoals de invloed ervan op bepaalde bevolkingsgroepen, de impact ervan op het milieu of de relatie met andere relevante fenomenen. Kortom, dit artikel probeert een compleet en verrijkend overzicht van Koninkrijk Luang Prabang te bieden, door informatie, reflecties en analyses te bieden die voor alle soorten lezers interessant kunnen zijn.

Luang Prabang
Lan Xang Hom Kao
Vanaf 1893 onderdeel van het Franse Protectoraat Laos binnen de Unie van Indochina
 Lan Xang 1707 – 1949 Koninkrijk Laos 
Algemene gegevens
Hoofdstad Luang Prabang
Talen Laotiaans
Religie(s) Boeddhisme
Munteenheid piastre (vanaf 1893)

Het koninkrijk Luang Prabang ook wel Lan Xang Hom Kao (Land van een miljoen olifanten en de witte parasol) is een oud koninkrijk dat grofweg het noordelijke deel van Laos besloeg. Het koninkrijk ontstond toen in 1707 het koninkrijk Lan Xang door de koning van Ayutthaya in twee delen werd gesplitst om het koninkrijk minder sterk te maken.[bron?] In het noorden werd het koninkrijk Luang Prabang gesticht met als hoofdstad Luang Prabang. En in het zuiden het koninkrijk Vientiane met als hoofdstad Vientiane (Wieng Chan in Lao), onder Sai Setthathirat II. De eerste koning van Luang Prabang was Kitsalat.

In 1713 splitste ook het koninkrijk Champasak, onder Soi Sisamut, zich van Vientiane af.

In 1946 ontstond het verenigde Laos, waarin de verschillende Laotiaanse koninkrijkjes opgingen. Sisavang Vong (1885-1959) werd hiervan de eerste koning.

Zie ook