Koepelgevangenis van Arnhem

In de wereld van vandaag neemt Koepelgevangenis van Arnhem een centrale plaats in ons leven in. Of het nu komt door de impact ervan op de samenleving, de historische relevantie ervan of de invloed ervan op de populaire cultuur, Koepelgevangenis van Arnhem is een onderwerp dat niemand onverschillig laat. Koepelgevangenis van Arnhem is al vele jaren het onderwerp van debat en discussie, en het belang ervan is in de loop van de tijd alleen maar toegenomen. In dit artikel zullen we verschillende aspecten van Koepelgevangenis van Arnhem onderzoeken, waarbij we de evolutie ervan in de loop van de tijd, de impact ervan op de hedendaagse samenleving en de relevantie ervan in de moderne wereld analyseren.

Koepelgevangenis
Bovenaanzicht vanaf de zendmast
Bovenaanzicht vanaf de zendmast
Locatie
Locatie Arnhem
Coördinaten 51° 59′ NB, 5° 53′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie gevangenis
Bouw gereed 1886
Bouwinfo
Architect Johan Metzelaar
Erkenning
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 516731, 516732, 516733
(en) Skyscraper Center-pagina
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Interieur

De koepelgevangenis van Arnhem is een in de periode van 1882 - 1886 gebouwde voormalige gevangenis, die door Johan Metzelaar werd ontworpen. De koepel in Arnhem was onderdeel van de penitentiaire inrichting De Berg.

Op 22 maart 2013 kwam het nieuws dat deze inrichting gesloten zou worden. Het complex diende daarna niet meer als gevangenis, maar als huis van bewaring. In september 2015 wees het COA de voormalige gevangenis aan als opvangcentrum voor de vele vluchtelingen die de EU binnenkwamen.[1]

Het complex is geregistreerd als rijksmonument.[2]

In juni 2018 kreeg het complex nieuwe eigenaren, die in het complex rondleidingen organiseren, een escaperoom exploiteren, een kartbaan faciliteren en rondom de koepel een GPS-game aanbieden[3]

Andere gevangenissen van Metzelaar

Metzelaar ontwierp ook de koepelgevangenis van Breda. De koepelgevangenis van Haarlem is ontworpen door zijn zoon Willem Metzelaar. De koepelgevangenissen van Breda en Arnhem zijn eigendom van de Staat (Rijksgebouwendienst).

Zie ook

Zie de categorie Koepelgevangenis, Arnhem van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.