Dit artikel gaat in op het onderwerp Kno-arts of nko-arts, dat relevant is geworden in verschillende gebieden en contexten. Sinds zijn opkomst heeft Kno-arts of nko-arts de belangstelling en nieuwsgierigheid van een breed spectrum van het publiek gewekt, vanwege zijn impact en achtergrond. Door de jaren heen heeft Kno-arts of nko-arts debatten, onderzoek en meerdere perspectieven gegenereerd die hebben bijgedragen aan het verrijken van de kennis over dit onderwerp. Daarom is het essentieel om de verschillende aspecten die verband houden met Kno-arts of nko-arts grondig te onderzoeken, evenals de implicaties en repercussies ervan voor de huidige samenleving. Door middel van een gedetailleerde en kritische analyse is het doel om een volledige en bijgewerkte visie op Kno-arts of nko-arts te bieden, met als doel geïnformeerde en constructieve reflectie over dit fenomeen te bevorderen.
Een kno-arts, keel-neus-oorarts (Nederlandse term) of nko-arts, neus-keel-oorarts (Belgische term) of otorinolaryngoloog is een medisch specialist op het gebied van otorinolaryngologie die zich bezighoudt met onderzoek en behandeling van aandoeningen van keel, neus, oren, en van het hoofd-halsgebied. Na de basisopleiding tot arts volgt een vier- tot vijfjarige specialisatie, en in sommige gevallen daarna nog een subspecialisatie van een of twee jaar. Internationaal wordt het specialisme van otorinolaryngologie wel afgekort tot ORL.
Veel kinderen hebben ooit kennisgemaakt met de kno-arts vanwege het verwijderen (knippen) van keel- of neusamandelen of het plaatsen van trommelvliesbuisjes. Gespecialiseerde kno-artsen behandelen ook afwijkingen in het overige hoofd-halsgebied, zoals gezwellen in de hals en in de speekselklieren (hoofd-halschirurgie) of aandoeningen in het gelaat (plastische en reconstructieve aangezichtschirurgie).
De kno-arts besteedt ongeveer 75% van zijn tijd aan het spreekuur en 25% aan het doen van ingrepen, zoals opereren en poliklinische behandelingen. Bij sommige aandoeningen werken kno-artsen samen met paramedici zoals logopedisten of audiologen, bijvoorbeeld in een audiologisch centrum of bij problemen met de mondmotoriek, verwijzen ze patiënten naar hen door.