Klacht (politie)

Tegenwoordig is Klacht (politie) een probleem dat in alle geledingen van de samenleving voorkomt. Van politiek tot popcultuur: Klacht (politie) is een voortdurend gespreksonderwerp geworden. Deze trend heeft geleid tot een toename van de aandacht en belangstelling voor Klacht (politie), zowel van deskundigen als van leken. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van Klacht (politie) onderzoeken, van de historische oorsprong tot de impact ervan op de wereld van vandaag. We zullen analyseren hoe Klacht (politie) in de loop van de tijd is geëvolueerd en de invloed ervan op verschillende gebieden onderzoeken. Daarnaast zullen we de toekomstige implicaties van Klacht (politie) bespreken en hoe dit ons leven in de toekomst kan beïnvloeden.

In België is een klacht in juridische zin een vorm van aangifte aan de bevoegde (gerechtelijke) overheid.
Deze vorm van aangifte heeft twee bijzondere kenmerken: enerzijds dient het te gebeuren door het het slachtoffer of een benadeelde, anderzijds moet op een duidelijke manier vermeld worden dat strafrechtelijke vervolging van de dader gewenst is.[1]

Burgers die een klacht indienen bij de politie krijgen een "attest van klachtneerlegging" mee waarop het dossiernummer, gegevens over de verbaliserende eenheid etc. vermeld staan. Ook bevat het praktische informatie, zoals het bekomen van hoedanigheid van benadeelde persoon en de mogelijkheid om zich burgerlijke partij te stellen.

Bij sommige misdrijven (de zogenaamde klachtmisdrijven) is een klacht van de benadeelde partij verplicht.