In de wereld van vandaag heeft Katholieke Kerk in Suriname een ongekende relevantie verworven. Of het nu gaat om wetenschap, technologie, kunst, politiek of het dagelijks leven, Katholieke Kerk in Suriname is een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van miljoenen mensen over de hele wereld. De impact ervan is aanzienlijk voelbaar in ons leven en heeft geleid tot debatten, controverses en ontdekkingen die onze perceptie en begrip van Katholieke Kerk in Suriname hebben getransformeerd. In dit artikel zullen we dit fenomeen diepgaand onderzoeken, waarbij we de verschillende facetten, de geschiedenis, de huidige invloed en het toekomstige potentieel ervan analyseren.
De Katholieke Kerk in Suriname bestaat uit een enkel bisdom, het Bisdom Paramaribo, en is onderdeel van de wereldwijde Katholieke Kerk, onder het geestelijk leiderschap van de paus en de curie in Rome.
Naar de volkstelling van 2012 wonen er 117.261 katholieken in Suriname. De Rooms-Katholieke Kerk is daarmee de grootste religieuze denominatie in het land (21,6% van de bevolking).[1] Het katholicisme komt het vaakst voor onder inheemsen (56%), gemengden (43%), creolen (41%), boeroes (35%), marrons (23%) en Chinezen (14%). Onder Javaanse Surinamers (5%) en Hindoestanen (2%) zijn er relafief weinig katholieken.[2]
Op 11 november 2015 werd Mgr. Karel Choennie benoemd tot bisschop van Paramaribo. Het bisdom Paramaribo maakt deel uit van de kerkprovincie Port of Spain op Trinidad en Tobago. De bisschop neemt deel aan de bisschoppenconferentie van de Antillen, onder presidentschap van Patrick Christopher Pinder, aartsbisschop van Nassau (Bahama's). Verder is de bisschop lid van de Consejo Episcopal Latinoamericano.
De volgende groepen van seculiere priesters en reguliere congregaties (orden) zijn in Suriname actief geweest, in chronologie van aankomst:[3]