In het artikel van vandaag gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Kasteelplein (Breda). We zullen de oorsprong ervan onderzoeken, de impact ervan op de samenleving en de relevantie die het in de loop van de tijd heeft gehad. Kasteelplein (Breda) is een onderwerp dat ons blijft verrassen, de invloed ervan strekt zich uit tot verschillende gebieden en is erin geslaagd de aandacht te trekken van mensen van alle leeftijden. Ga met ons mee op dit avontuur terwijl we de geheimen en curiosa ontrafelen die Kasteelplein (Breda) ons te bieden heeft. Maak je klaar om jezelf onder te dompelen in een reis vol ontdekkingen!
Het Kasteelplein is een plein in Breda. Het ligt voor het Kasteel van Breda en dicht bij het stadspark Valkenberg. Het plein is meer een vrij korte, tamelijk stille straat met een brede tussenstrook. Midden op dat tussengedeelte staat het bronzen Ruiterstandbeeld van stadhouder Willem III, een van de Heren van Breda. De locatie wordt gebruikt bij een aantal evenementen zoals het Breda Jazz Festival, Breda Barst, de vrijmarkt op Koningsdag en de Bredase Singelloop.
Langs het Kasteelplein liggen twee bijzondere gebouwen, op Kasteelplein 10 de historische HBS, tegenwoordig het gerestaureerde Koningin Wilhelmina Paviljoen van de Koninklijke Militaire Academie (KMA), en aan dezelfde zijde, op Kasteelplein 55, het Gouverneurshuis, het vroegere Volkenkundig Museum Justinus van Nassau. Halverwege, bij Kasteelplein 53, is er – weinig opvallend – een doorgang naar een woonhof, genoemd naar de verdwenen Kaatsbaan, ooit voor graaf Hendrik III bij zijn paleis gebouwd.[1] De historische kaatsbaan lag echter bij het stallencomplex, hier juist tegenover aan de oostkant, waar nu het 'Prins Bernhard Paviljoen' ligt, in de volksmond ook wel bekend als de cadettenflat.[2]