In dit artikel gaan we Kasteel van Ordingen verkennen met als doel het belang ervan en de impact ervan op verschillende aspecten van het dagelijks leven te begrijpen. Kasteel van Ordingen is een onderwerp dat in de loop van de tijd de interesse van veel mensen heeft gewekt en dat van cruciaal belang is om de invloed ervan op onze samenleving te begrijpen. Door middel van een gedetailleerde analyse zullen we ontdekken hoe Kasteel van Ordingen door de jaren heen is geëvolueerd en hoe het vandaag de dag nog steeds relevant is. Daarnaast zullen we verschillende perspectieven en onderzoeken onderzoeken die ons zullen helpen een completer beeld te krijgen van Kasteel van Ordingen en de invloed ervan op de wereld van vandaag. Dit artikel heeft tot doel waardevolle en actuele informatie over Kasteel van Ordingen te bieden, om de kennis te verrijken en een diepere reflectie over dit onderwerp te bevorderen.
Het kasteel van Ordingen ligt in de deelgemeente Ordingen van Sint-Truiden, in de Belgische provincie Limburg, vlak bij de Melsterbeek.
In de vroege middeleeuwen, vanaf 1040 vermelden bronnen de heren van Ordingen. Hun kasteel fungeerde als wachtpost op de grens van het graafschap Loon. Messire Adam de Harduemont wordt vermeld in 1253. Zijn kinderen en kleinkinderen waren tot de 14e eeuw bewoners van het kasteel. Gebrek aan nakomelingen deed het kasteel overgaan in het bezit van de aanverwante familie Duras. In de verdere geschiedenis duiken namen op als:
Landcommandeur Edmond Huyn van Amstenrade van de balije Biesen te Alden Biesen moest eerst gewapenderhand een verre verwant van de vorige eigenaar uit het kasteel verdrijven. De man wilde zijn recht van voorkoop doen gelden. Ordingen werd alzo een onderhorige commanderij van de landcommanderij Alden Biesen.
Ordingen kende tijdens twee eeuwen 25 commandeurs die zich vooral in de 18e eeuw ter plekke lieten vertegenwoordigen door rentmeesters. Commandeur Hendrik van Hoensbroeck liet zich opmerken door de uitgebreide restauratie van het kasteel.
De Franse revolutionairen verkochten het kasteel als kerkelijk goed, eerst aan Marie Desart. Later verwierf de bekende opkoper van zwart goed Pierre de Libotton de commanderij.
Begin 19e eeuw verwierf de rijke steenkoolbaron Charles Pitteurs-Hiégaeerts het goed. Toen de man in 1863 overleed kreeg zijn derde zoon Léon, baron voor het leven en burgemeester van Ordingen het goed in zijn bezit. Hij verbouwde het kasteel grondig in 1879 en legde een grote kunstverzameling aan. De volgende eigenaar, in 1902, was zijn ongehuwde zoon Antoine.
Een Duits bombardement in 1940, moeilijkheden met restauratiedossiers en familieruzies waren aanleiding voor een nieuwe verkoop. Antoine overleed in 1962, het kasteel werd verkocht in 1964 aan een huisarts uit Tongeren. De omringende gronden werden voor het grootste deel verkaveld voor de bouw van eengezinswoningen.
Deze eigenaar heeft de westelijke hoektoren en het poorthuis gerenoveerd. Het volledige kasteelgedeelte onderging een complete restauratie en is nu (2021) tot hotel-restaurant omgevormd. Het commandeurshuis wordt een centrum voor dagtoerisme; het poorthuis is verbouwd tot woning voor de eigenaar.