Julien Warnant

In de wereld van vandaag is Julien Warnant een onderwerp geworden dat van groot belang en interessant is voor een grote verscheidenheid aan mensen. Van de impact ervan op de samenleving tot de gevolgen ervan voor de economie: Julien Warnant heeft de aandacht getrokken van zowel experts als fans. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten met betrekking tot Julien Warnant grondig onderzoeken, van de geschiedenis tot de relevantie ervan vandaag de dag. Verder zullen we de verschillende perspectieven en meningen over Julien Warnant analyseren, met als doel een compleet en evenwichtig beeld van dit onderwerp te bieden.

Jean Julien Warnant (Hoei, 25 juni 1835 - Luik, 15 november 1910) was een Belgisch volksvertegenwoordiger en burgemeester.

Levensloop

Hij was een zoon van de juwelier Julien-Joseph Warnant en van Marie-Josèphe Henrotay. Hij trouwde met Herminie Baudriaye.

Hij promoveerde tot doctor in de rechten (1859) aan de Universiteit van Luik en vestigde zich tot aan zijn dood als advocaat in Luik. Hij werd tweemaal stafhouder van de Luikse balie.

Op het lokale vlak werd hij verkozen in de gemeenteraad van Luik en was er achtereenvolgens raadslid (1866-1899), schepen (1867-1870) en burgemeester (1884-1885).

In 1876 werd hij verkozen tot liberaal volksvertegenwoordiger voor het arrondissement Luik en vervulde dit mandaat tot in 1894.

Hij was verder ook:

  • voorzitter van de Berg van barmhartigheid van Luik,
  • ondervoorzitter van het Koninklijk Muziekconservatorium in Luik,
  • bestuurslid van de nijverheidsschool in Hoei.

Literatuur

  • A. ZUMKIR, Les dynasties politiques dans la province de Liège à l'époque contemporaine, Gent, 1956.
  • Jean-Luc DE PAEPE & Christiane RAINDORF-GERARD, Le Parlement belge, 1831-1894, Brussel, 1996.