Jeltesloot Aquaduct

In dit artikel gaan we dieper in op het interessante onderwerp Jeltesloot Aquaduct. Langs deze lijnen zullen we de verschillende aspecten onderzoeken die Jeltesloot Aquaduct vandaag de dag tot een relevant en interessant onderwerp maken. Van de oorsprong en evolutie tot de impact ervan op de samenleving, we zullen elk facet van Jeltesloot Aquaduct grondig onderzoeken. Op dezelfde manier zullen we de implicaties analyseren die Jeltesloot Aquaduct op verschillende gebieden heeft, waarbij we het belang ervan op academisch, cultureel, sociaal en technologisch gebied benadrukken. Door middel van deze verkenning zullen we proberen licht te werpen op de nuances en complexiteiten die kenmerkend zijn voor Jeltesloot Aquaduct, en een alomvattende visie bieden die de lezer in staat stelt de reikwijdte en relevantie ervan in de huidige context te begrijpen.

Jeltesloot Aquaduct
Het aquaduct, gezien vanaf de zuidzijde
Het aquaduct, gezien vanaf de zuidzijde
Algemene gegevens
Locatie Hommerts / Koufurderrige
Coördinaten 52° 58′ NB, 5° 39′ OL
Gaat onder Jeltesloot
Lengte totaal 441,4 m
Lengte gesloten deel 45,4 m
Rijstroken 2
Beheerder Rijkswaterstaat (?)
Bouw
Bouwperiode 2005 - 2007
Opening 2007
Gebruik
Weg  
Jeltesloot Aquaduct (Friesland)
Jeltesloot Aquaduct
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Het Jeltesloot Aquaduct (Fries: Jeltesleat Akwadukt) is het aquaduct aan de zuidzijde van Hommerts en de noordzijde van Koufurderrige in de Nederlandse provincie Friesland, waar de N354 en de Jeltesloot elkaar kruisen. Het bouwwerk werd op 23 november 2007 officieel opengesteld voor verkeer.

Geschiedenis

Oorspronkelijk kruiste de N354 de Jeltesloot via de in de jaren 1960 gebouwde Jelteslootbrug. Deze beweegbare brug, die aanvankelijk een doorvaarthoogte van 1,20 meter had, en in 1989 was vervangen door een brug met een doorvaarthoogte van 3,75 meter, vormde door het toenemen van zowel het verkeer over de weg als dat over het water, een flessenhals. Om een vrije doorgang voor weg- en waterverkeer te realiseren, is het aquaduct gebouwd.

De bouwwerkzaamheden zijn eind 2005 begonnen. De tunnel werd uitgevoerd als een openbouwputconstructie, in verband waarmee de Jeltesloot voor een bepaalde periode gedeeltelijk voor scheepvaartverkeer werd afgesloten. Op 7 mei 2006 stortte een deel van de damwand in, doordat een bout losschoot.

Het gesloten deel van het aquaduct is 45,4 meter lang en de beide toeritten 198 meter. De totale lengte van de constructie komt daarmee op 441,4 meter. Het diepste punt van de tunnel (bovenkant asfalt) bevindt zich op 9,44 meter onder NAP.

De Jelteslootbrug is kort na de openstelling van het aquaduct gesloopt.