Jean Theodore Stracké

In dit artikel gaan we dieper in op Jean Theodore Stracké en ontdekken we alles wat je erover moet weten. Vanaf de oorsprong tot de impact ervan op de hedendaagse samenleving, via de toepassingen en voordelen ervan, zullen we elk relevant aspect onderzoeken om u een complete visie op Jean Theodore Stracké te bieden. In de volgende paar regels begin je aan een kennisreis waarmee je dit interessante onderwerp beter kunt begrijpen. Het maakt niet uit of je een expert op dit gebied bent of er net in geïnteresseerd begint te raken, dit artikel heeft voor ieder wat wils. Dus bereid je voor om jezelf onder te dompelen in de fascinerende wereld van Jean Theodore Stracké en ontdek alle wonderen die het te bieden heeft.

Jean Theodore Stracké
Portret van Johan Theodore Stracké door Sybrand Altmann
Portret van Johan Theodore Stracké door Sybrand Altmann
Persoonsgegevens
Geboren Dorsten, 18 juli 1817
Overleden Keulen, 11 november 1891
Geboorteland Duitsland
Nationaliteit Duits, Nederlands
Beroep(en) beeldhouwer
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jean Theodore (Johan) Stracké[1] (Dorsten, 18 juli 1817 - Keulen, 11 november 1891[2]) was een Duits-Nederlands beeldhouwer.

Leven en werk

Jean Theodore Stracké was een zoon van Ignatius Johannes Stracké, kunstschilder en beeldhouwer die zich in Arnhem vestigde. Ook zijn broers Gottfried en Frans werden beeldhouwer. Jan verhuisde in 1842 met zijn ouders naar Arnhem, daarna werd hij leerling in Brussel van Willem Geefs en Karel Geerts. Na wat omzwervingen in Duitsland, Engeland en Frankrijk vestigde hij zich in 1848 in Rotterdam. Daar werd hij aangesteld als docent aan de Academie van Beeldende en Technische Kunst.[3] Na 1860 pendelde hij heen en weer tussen Duitsland (Münster en Berlijn) en Nederland. In 1865 werd hij docent aan de Teeken en Ambachtschool van de Maatschappij voor de Werkende Stand in Amsterdam en werd hij ingeschakeld bij de realisatie van het Vondelmonument, naar het ontwerp van Louis Royer. Van 1876 tot 1891 was hij directeur van de Koninklijke School voor Nuttige en Beeldende Kunsten in 's-Hertogenbosch. Zijn twee zoons Frans en Leo werden beide later ook verdienstelijk in de beeldende kunst.

Enkele werken

Zie ook