Jan van Coppenolle

In de wereld van vandaag is Jan van Coppenolle een onderwerp geworden dat van groot belang en interessant is voor een breed spectrum van mensen. Of het nu op professioneel, academisch of persoonlijk vlak is, Jan van Coppenolle wekt de belangstelling van individuen van alle leeftijden en beroepen. De impact en relevantie ervan strekken zich uit door de geschiedenis heen en bestrijken een verscheidenheid aan aspecten die de hedendaagse samenleving beïnvloeden. In dit artikel zullen we de vele facetten van Jan van Coppenolle in detail onderzoeken, van de oorsprong en evolutie tot de implicaties ervan in verschillende contexten. Door middel van een diepgaande en uitputtende analyse is het de bedoeling om licht te werpen op de complexiteiten en dimensies van Jan van Coppenolle, om zo een alomvattend perspectief te bieden dat uitnodigt tot reflectie en begrip.

Jan van Coppenolle of Coppenholle (ca. 1434 - Gent, 16 juni 1492) was een Gents volksleider.

Hij was van beroep secretaris bij de schepenenbank van Gent. Tijdens de Opstand van Vlaanderen tegen Maximiliaan I van Oostenrijk leidde Jan van Coppenolle het verzet van Gent speciaal tegen de zware belastingen die inbreuk maakten op de Gentse privileges.

Hij liet zijn eigen munten slaan; de "Coppenollen".

Toen hem de steun van koning Karel VIII van Frankrijk ontviel, na het bestand tussen Frankrijk en Maximiliaan (Vrede van Kadzand, 1489), kregen zijn tegenstanders de overhand en werd hij op de Vrijdagmarkt onthoofd.