Jan van Angeren

In de wereld van vandaag heeft Jan van Angeren een fundamentele rol gespeeld in het leven van mensen. Sinds zijn opkomst heeft Jan van Angeren een aanzienlijke impact gehad op verschillende aspecten van de samenleving, van de manier waarop we communiceren tot de manier waarop we onze dagelijkse activiteiten uitvoeren. In dit artikel zullen we de rol onderzoeken die Jan van Angeren speelt in ons dagelijks leven, evenals de impact ervan op verschillende gebieden. Van zijn invloed op de populaire cultuur tot zijn relevantie op academisch gebied, is Jan van Angeren vandaag de dag een onderwerp van groot belang en relevantie gebleken. Door dit onderzoek zullen we proberen de rol die var1 speelt in ons leven en de invloed ervan op de wereld om ons heen beter te begrijpen.

Jan van Angeren
Jan van Angeren in 1942
Jan van Angeren in 1942
Algemeen
Volledige naam Johannes Regnerus Maria van Angeren
Geboren Utrecht, 9 mei 1894
Overleden 's-Gravenhage, 19 maart 1959
Partij RKSP
Titulatuur mr.dr.
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Johannes Regnerus Maria (Jan) van Angeren (Utrecht, 9 mei 1894 - 's-Gravenhage, 19 maart 1959) was een Nederlands politicus en ambtenaar.

Van Angeren was een jurist en ambtenaar, die in Londen minister was. In 1937, na een snelle departementale carrière, werd hij de eerste katholieke secretaris-generaal van Justitie. Hij vluchtte vanwege zijn kwetsbare positie - hij was als SG voorstander van hard optreden tegen de nationaalsocialisten - in mei 1940 als secretaris-generaal samen met zijn minister naar Engeland en volgde Gerbrandy later in Londen op als minister van Justitie. Hij kwam in 1944 in conflict met koningin Wilhelmina, toen hij haar een Buitengewoon Politiebesluit voorlegde. Een zo verregaande regeling van de naoorlogse politie-organisatie vereiste parlementaire goedkeuring, zo stelde de koningin.

Hij werd na zijn aftreden in Londen weer secretaris-generaal. Na de oorlog was hij bestuurslid van het Nationaal Comité Handhaving Rijkseenheid tegen de onafhankelijkheid van Indonesië en veertien jaar staatsraad.

Voorganger:
P.S. Gerbrandy
Minister van Justitie
1942-1944
Opvolger:
G.J. van Heuven Goedhart