Jan Swerts

Tegenwoordig is Jan Swerts een onderwerp dat onbetwistbare relevantie heeft gekregen in de moderne samenleving. Vanaf Jan Swerts hebben mensen gedebatteerd over de impact ervan op ons leven, de invloed ervan op verschillende aspecten van de cultuur en de rol ervan in de evolutie van technologie. Dit fenomeen heeft geleid tot een toenemende belangstelling op verschillende gebieden, van politiek en economie tot psychologie en geneeskunde. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Jan Swerts onderzoeken en het belang ervan in de wereld van vandaag, waarbij we de impact ervan op de samenleving onderzoeken en het potentieel ervan om de manier waarop we denken en handelen te transformeren.

Jan Swerts
Jan Swerts
Persoonsgegevens
Geboren Antwerpen, 25 dec 1820
Overleden Mariënbad, 11 aug 1879
Nationaliteit Vlag van België België
Beroep(en) kunstschilder, academisch docent, onderwijzer, historieschilder, beeldend kunstenaar
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Jan Swerts (Antwerpen, 25 december 1820 - Mariënbad, 11 augustus 1879) was een Belgisch schilder.

Jan Swerts, een student van Nicaise De Keyser, maakte zich verdienstelijk voor de monumentale kunst van België door de Belgische overheid er toe te brengen in 1859 een tentoonstelling van kartons van Duitse meesters in Brussel en Antwerpen te organiseren. Hij trok samen met Godfried Guffens naar Italië, waar zij de werken van Michelangelo en Rafael bestudeerden, en naar Duitsland, waar zij de nieuw-Duitse stijl voor muurschilderingen bestudeerden.

Hij maakte samen met Godfried Guffens omvangrijke muurschilderingen met een religieuze en historische inhoud die aansluiten by de richting van de nieuwe Duitse classicisten. Een werk is te zien in de Sint-Joriskerk te Antwerpen waar zij aan werkten van 1859 tot 1871.

Herinneringsplaquette (Antwerpen)

Vanaf 1874 was hij directeur van de Academie voor Schone Kunsten in Praag. Hij stierf op 11 augustus 1879 in Mariënbad.

Enkele werken

Zie ook