Jan II Keldermans

In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp Jan II Keldermans, dat in de huidige samenleving grote belangstelling en discussie heeft gewekt. Jan II Keldermans is een terugkerend onderwerp van discussie geworden vanwege de impact ervan op verschillende gebieden, zoals politiek, economie, cultuur en het dagelijks leven. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Jan II Keldermans in detail onderzoeken, waarbij we de oorsprong, evolutie en gevolgen ervan in de wereld van vandaag analyseren. Daarnaast zullen we ons verdiepen in de verschillende perspectieven en meningen die er rond dit onderwerp bestaan, om zo een complete en verrijkende visie voor onze lezers te bieden.

De Sint-Gummaruskerk in Lier. Jan II Keldermans was bouwmeester vanaf 1424 en werd later opgevolgd door zijn zoon en kleinzonen.

Jan II Keldermans ook Jan Van Mansdale (circa 1375-1445) was een Brabants architect uit de 15e eeuw, de eerste bouwmeester uit de Brabantse familie Keldermans.

Net als zijn vader Jan I werd hij in 1399 lid van het Brusselse steenbickelerenambacht. Hij was er meester der metselarijen maar moet ergens begin 15e eeuw verhuisd zijn naar Mechelen, waar hij woonde aan de Tichelrij.

Van zijn opdrachten is niets bekend, tot hij in 1424 opduikt te Lier. Hij leidde er de bouwwerken van de Sint-Gummaruskerk. Nauwelijks drie jaar later werd hij aangesteld tot stadsarchitect van Mechelen. Hij werkte er aan bruggen, kaaien en stadspoorten.

Vanaf 1435 vertrok hij naar Leiden om daar enkele bouwprojecten te begeleiden, maar voor delicate operaties werd hij nog naar de werf in Lier geroepen. Na het plotse overlijden van Sulpitius van Vorst in 1439 zette hij – met Matthijs de Layens – de bouw van het Stadhuis van Leuven en de Sint-Pieterskerk voort. Ook dan werd hij in 1443 weer in Lier gesignaleerd voor werken aan de kruisbeuk.

Als Mechels stadsarchitect zijn van Keldermans vanaf 1441 weer betalingen opgetekend, onder meer in verband met de Nekkerspoelpoort en de Hanswijckpoort. Zijn zoon Andries leverde het beeldhouwwerk en deed dat ook reeds op andere werven, zoals in Leuven. Vader Keldermans kreeg naar het einde van zijn leven de opdracht om – als eerste echte opvolger van de in 1377 overleden Jean d'Oisy – de grote toren van de Sint-Romboutskathedraal te ontwerpen. Hij stierf echter tijdens de funderingswerken in 1445 en zou de eerstesteenlegging van de Romboutstoren zeven jaar later niet meer meemaken. Na zijn dood werd hij opgevolgd door zijn zoon Andries, die van de beeldhouwkunst overschakelde op het beroep van zijn vader.

Tijdens en na zijn dood raakten nog meer van Keldermans' kinderen bekend door hun Brabants-gotische stijl in zowel de bouwkunst als in de beeldhouwkunst. Rombout I werd glasschilder, Jan III bouwmeester-beeldhouwer en Mathijs I beeldhouwer.

Lijst van bouwwerken (selectie)