Ivo Samkalden

Er is een groeiende belangstelling voor Ivo Samkalden, hetzij vanwege de impact ervan op de samenleving, hetzij vanwege de relevantie ervan op wetenschappelijk gebied. Decennia lang heeft Ivo Samkalden de aandacht getrokken van academici, professionals en het grote publiek vanwege het belang ervan in verschillende aspecten van het dagelijks leven. In dit artikel zullen we verschillende facetten van Ivo Samkalden onderzoeken, van zijn oorsprong en evolutie tot zijn invloed vandaag de dag. We zullen analyseren hoe Ivo Samkalden de wereld waarin we leven heeft gevormd en welke perspectieven zich rond dit onderwerp openen. Daarnaast zullen we de ethische en morele implicaties onderzoeken die var1 met zich mee kan brengen, zonder de vooruitgang die op dit gebied is geboekt te verwaarlozen.

Ivo Samkalden
Ivo Samkalden als burgemeester van Amsterdam.
Ivo Samkalden als burgemeester van Amsterdam.
Algemeen
Volledige naam Ivo Samkalden
Geboren Rotterdam, 10 augustus 1912
Overleden Amsterdam, 11 mei 1995
Partij PvdA
Titulatuur dr.
Functies
1956-1958,
1965-1966
Minister van Justitie
1959-1960 Lid Tweede Kamer
1960-1965 Lid Eerste Kamer
1966 Minister van Binnenlandse Zaken a.i.
1967-1977 Burgemeester van Amsterdam
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Ivo Samkalden (Rotterdam, 10 augustus 1912Amsterdam, 11 mei 1995) was een Nederlands indoloog, hoogleraar agrarisch recht, politicus, minister en burgemeester. Samkalden was in de periode 1956-1966 voor de Partij van de Arbeid lid van de Tweede Kamer, lid van de Eerste Kamer, minister en van 1967 tot 1977 burgemeester van de gemeente Amsterdam. Hij werd op 22 januari 1985 benoemd tot Minister van Staat.

Levensloop

Samkalden volgde een opleiding HBS-B en daarna een studie Indisch recht in Leiden, waar hij onder andere les kreeg van Van Vollenhoven. In Leiden leerde hij ook zijn vrouw Olga Judith ('Bum') Meijers kennen, dochter van Eduard Meijers. In 1938 promoveerde hij aan de Rijksuniversiteit Leiden op een proefschrift over Indische rechtspraak. Samkalden was ambtenaar in Nederlands-Indië en hoogleraar agrarisch recht in Wageningen. Hij was twee keer betrekkelijk kort minister van Justitie: in het derde kabinet-Drees en in het kabinet-Cals. Hij kon daardoor wel wetgeving voorbereiden, maar minder tot stand brengen. Hij liet de Duitse oorlogsmisdadiger en tot levenslang veroordeelde SD'er Willy Lages in 1966 vrij in verband met diens gezondheidstoestand. Willy Lages gaf als SS-Sturmbannführer opdracht voor de executie van 300 mensen – onder wie verzetsvrouw Hannie Schaft – en deportatie van 70.000 Joden.

Hij was korte tijd invloedrijk lid van de PvdA-Tweede Kamerfractie en daarna senator.

Na zijn laatste ministerschap werd hij burgemeester van de gemeente Amsterdam, in welke functie hij te maken kreeg met allerlei openbare-ordeproblemen, onder andere rond de Nieuwmarktrellen bij de aanleg van de metro en met spanningen in het College van B&W. Hij gold als een krachtig en bekwaam bestuurder en als een goed jurist.

Ivo Samkalden werd gecremeerd in Westgaarde in Amsterdam.

De kleinkunstenaar en zanger Daniël Samkalden is zijn kleinzoon.

Voorganger:
Julius Christiaan van Oven
Minister van Justitie
1956-1958
Opvolger:
Teun Struycken
Voorganger:
Ynso Scholten
Minister van Justitie
1965-1966
Opvolger:
Teun Struycken
Voorganger:
Jan Smallenbroek
Minister van Binnenlandse Zaken a.i.
1966
Opvolger:
Koos Verdam
Voorganger:
Gijs van Hall
Burgemeester van Amsterdam
1967-1977
Opvolger:
Wim Polak
Zie de categorie Ivo Samkalden van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.