International Council of Museums

In de wereld van vandaag is International Council of Museums een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een breed spectrum van mensen. Of het nu vanwege zijn impact op de samenleving, zijn historische relevantie of zijn invloed op de populaire cultuur is, International Council of Museums blijft de aandacht trekken van miljoenen mensen over de hele wereld. Met een geschiedenis die eeuwen teruggaat, is International Council of Museums geëvolueerd en aangepast aan de veranderingen en vooruitgang van de moderne samenleving. In dit artikel zullen we alles wat met International Council of Museums te maken heeft diepgaand onderzoeken, van de oorsprong tot de huidige impact ervan op verschillende aspecten van het dagelijks leven.

De International Council of Museums (ICOM), (Internationale Museumraad), is een internationale organisatie waarvan zowel musea als museummedewerkers en restauratoren lid kunnen zijn. ICOM is opgericht in 1946 en is een onafhankelijke niet-gouvernementele organisatie. Het ICOM onderhoudt relaties met UNESCO, als een van de vier grote internationale koepelorganisaties op het gebied van cultuurhistorisch erfgoed.[1]. ICOM is gevestigd in Parijs.

ICOM beperkt zich in haar doelstellingen niet alleen tot het erfgoed dat in musea of particuliere collecties is opgenomen. Naast dit primaire doelgebied richt ICOM zich ook op ander erfgoed, zowel natuurlijk als cultureel, zowel materieel als niet-materieel. ICOM kent zowel nationale als internationale comités. Leden van een nationaal comité zijn ook lid van de internationale organisatie. Begin 2018 waren er 119 nationale comités. Door tevens aan te sluiten bij een van de dertig internationale comités (waaronder bijvoorbeeld ICOFOM en ICOMMPR) kunnen leden zich binnen een museaal specialisme internationaal op de hoogte houden.

Noten

  1. De andere zijn ICOMOS (monumenten), ICA (archieven) en IFLA (bibliotheken)