Intergouvernementalisme

In de wereld van vandaag is Intergouvernementalisme een onderwerp geworden dat van groot belang is voor mensen van alle leeftijden en beroepen. Sinds zijn opkomst heeft Intergouvernementalisme de aandacht van de samenleving getrokken vanwege de impact ervan op verschillende aspecten van het dagelijks leven. Naarmate de technologische en wetenschappelijke vooruitgang zich blijft ontwikkelen, wordt Intergouvernementalisme gepresenteerd als een fundamenteel element dat aanwezig is in alle geledingen van de samenleving. De invloed ervan valt niet te ontkennen, en de relevantie ervan is duidelijk in verschillende contexten, van de populaire cultuur tot de wereldeconomie. In dit artikel zullen we het belang van Intergouvernementalisme en de impact ervan op de wereld van vandaag onderzoeken.

Intergouvernementalisme is een theorie over het nemen van beslissingen in internationale organisaties, waarbij de beslissingsmacht gelegen is bij de soevereine lidstaten. Soevereine lidstaten zijn in deze theorie alleen gebonden aan hun eigen besluiten. Beslissingen moeten hierom altijd unaniem genomen worden. De functionarissen van de organisatie hebben slechts een adviserende inbreng en hebben als voornaamste taak de overeengekomen beslissingen uit te voeren. De meeste internationale organisaties zijn volgens dit principe georganiseerd.

In de Europese Unie bestaat al sinds de oprichting een discussie over de balans tussen intergouvernementalisme en supranationalisme.

Zie ook