In dit artikel gaan we het onderwerp In vitro vanuit een multidisciplinair perspectief behandelen, met als doel de lezer een alomvattende en analytische visie op dit onderwerp te bieden. Om dit te doen, zullen we een rondleiding krijgen langs verschillende aspecten die verband houden met In vitro, zoals de oorsprong, evolutie, impact op de huidige samenleving en mogelijke toekomstscenario's. Daarnaast zullen we ons concentreren op het belang van In vitro op verschillende kennisgebieden, evenals de relevantie ervan in het dagelijks leven van mensen. Met dit artikel willen we een diepgaande en verrijkende reflectie op In vitro genereren, en zo een groter begrip en waardering bevorderen voor dit onderwerp dat vandaag de dag zo relevant is.
In vitro (Latijn: in glas) is het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek met micro-organismen, cellen en biomoleculen buiten hun normale biologische context.[1] In vitro-onderzoek vindt plaats buiten een intact organisme, veelal in een reageerbuis, petrischaal of ander laboratoriumglaswerk. Een bekende toepassing is in-vitrofertilisatie, waarbij bevruchting buiten het lichaam plaatsvindt.
Door (onderdelen van) organismen onder gecontroleerde omstandigheden te bestuderen, kan men de biologie ervan zeer nauwkeurig beschrijven en verklaren. In vitro-experimenten zijn vaak makkelijker uit te voeren dan experimenten met hele organismen. Dergelijke experimenten worden in vivo genoemd. De resultaten van in vitro-onderzoek zijn niet zonder meer geldig voor de situatie in vivo; de complexiteit van het complete levende organisme wordt immers buiten beschouwing gelaten.[2][3]
Tegenwoordig wordt in laboratoria naast glas ook kunststof gebruikt. Dat wordt ook met in vitro aangeduid.
Een verwante term is ex vivo (buiten het levende), dat meestal wordt gebruikt voor de kweek van hele organen of verse weefsels, vaak van kortere duur. Aangezien de kweek van deze weefsels meestal ook in glas (plastic) gebeurt, zijn de termen in vitro en ex vivo nauw aan elkaar verwant. Een andere verwante term is in silico als het gaat om een computersimulatie.