In de wereld van vandaag is IUPAP steeds relevanter geworden op verschillende gebieden van de samenleving. Van politiek tot technologie, amusement en cultuur: IUPAP is een centraal onderwerp geworden dat de belangstelling wekt van mensen van alle leeftijden en omstandigheden. De impact ervan valt niet te ontkennen en de aanwezigheid ervan is voelbaar in elk aspect van het dagelijks leven. In dit artikel zullen we de vele facetten van IUPAP verkennen, de invloed ervan op verschillende gebieden analyseren en onderzoeken hoe het de manier heeft gevormd waarop we denken en handelen in de moderne wereld.
De afkorting IUPAP staat voor International Union of Pure and Applied Physics, of in het Nederlands Internationale Unie voor Zuivere en Toegepaste Natuurkunde. Het is een onafhankelijke organisatie die in 1922 werd opgericht, en zich bezighoudt met de vooruitgang op het gebied van natuurkunde. De eerste algemene vergadering van de organisatie was in 1923 in Parijs.
De doelen van de IUPAP zijn:
Leden van de IUPAP zijn gemeenschappen van natuurkundigen, veelal vertegenwoordigd door natuurkundige organisaties, zoals de Nederlandse Natuurkundige Vereniging en de Belgian Physical Society. De IUPAP wordt bestuurd door de algemene vergadering, die ten minste elke drie jaar bijeenkomt, en waarin ieder lid door een of meer afgevaardigden wordt vertegenwoordigd. De algemene vergadering kiest een bestuur dat tussen algemene vergaderingen in de activiteiten van de IUPAP coördineert.
De IUPAP telt daarnaast 19 gespecialiseerde internationale comités en drie gerelateerde commissies.
IUPAP is lid van de Internationale Raad voor Wetenschappen.