Hypothese

Vandaag gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Hypothese. Dit onderwerp is door de geschiedenis heen het voorwerp geweest van studie, debat en reflectie, en heeft een impact gehad op verschillende aspecten van de samenleving. Sinds zijn opkomst heeft Hypothese een reeks belangrijke transformaties in het _var2-rijk teweeggebracht, die zowel bewondering als controverse hebben gegenereerd. Via dit artikel zullen we de verschillende aspecten met betrekking tot Hypothese diepgaand onderzoeken, van de oorsprong tot de huidige impact ervan, met als doel een alomvattende en verrijkende visie te bieden op dit onderwerp dat vandaag de dag zo relevant is.

Voor het gelijknamige begrip uit de statistiek, zie Hypothese (statistiek)

Een hypothese (van Oudgrieks: ὑπόθεσις (hypóthesis), veronderstelling) is in de empirische wetenschap een stelling die (nog) niet bewezen is, en die dient als uitgangspunt voor een experiment of voor een gerichte waarneming.

Ongeacht de hoeveelheid aanwijzingen die de hypothese steunen, is één, reproduceerbaar, negatief uitvallend experiment voldoende om de hypothese te falsifiëren (onderuit te halen). Volgens onder anderen Karl Popper moet een wetenschappelijke hypothese in principe falsifieerbaar zijn: er moeten experimenten of gerichte waarnemingen denkbaar zijn die de hypothese zouden falsifiëren als de uitkomsten van dat experiment de hypothese weerspreken. Voor diverse hypothesen is de wetenschap niet ver genoeg gevorderd om experimenteel volledig uitsluitsel te kunnen geven over het wetenschappelijke waarheidsgehalte van de hypothesen.

'Hypothese' wordt in het dagelijks spraakgebruik gebezigd in de zin van 'veronderstelling', 'aanname'.

Voorbeelden

Enkele voorbeelden van hypotheses of hypothetische vraagstukken zijn:

Zie ook

Zoek hypothese op in het WikiWoordenboek.