Hunsel (gemeente)

In de wereld van vandaag is Hunsel (gemeente) een onderwerp van algemeen belang geworden dat een breed spectrum aan toepassingen bestrijkt. Van de impact ervan op de samenleving tot de relevantie ervan in de wereldeconomie heeft de studie van Hunsel (gemeente) onmiskenbaar belang gewonnen op verschillende kennisgebieden. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Hunsel (gemeente) en de invloed ervan op ons dagelijks leven onderzoeken. Vanaf de oorsprong tot de evolutie ervan vandaag zullen we ons verdiepen in een gedetailleerde analyse die ons in staat zal stellen het belang en de reikwijdte van Hunsel (gemeente) in de hedendaagse wereld beter te begrijpen.

Hunsel
Voormalige gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Situering
Land Nederland
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Leudal Leudal
Coördinaten 51°10'26"NB, 5°48'4"OL
Algemeen
Oppervlakte 34,53 km²
- land 34,40 km²
- water 0,13 km²
Inwoners
(1 januari 2007)
6187
(179,1 inw./km²)
Hoofdplaats Hunsel
Belangrijke verkeersaders A2, N273, kanaal Wessem-Nederweert
Overig
Postcode(s) 6010-6015
Netnummer(s) 0475, 0495
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Voormalige gemeente 1942 -
Ontstaan uit Hunsel, Ittervoort, Neeritter
Opgegaan in Leudal in 2007
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Hunsel (uitspraak) is een voormalige gemeente in Limburg (Nederland). Deze gemeente is op 1 januari 2007 samengevoegd met de gemeenten Heythuysen, Haelen en Roggel en Neer tot een nieuwe gemeente. De vier gemeenten kozen Leudal als naam voor de nieuwe gemeente. De gemeente Hunsel telde ten tijde van haar opheffing 6187 inwoners en had een oppervlakte van 34,53 km².

De gemeente Hunsel is ontstaan op 1 juli 1942 uit de destijds opgeheven gemeenten Hunsel, Ittervoort en Neeritter. Voor deze datum behoorden Ell en Haler reeds tot Hunsel, hoewel deze nooit zijn gevallen onder de schepenbank die Hunsel met Kessenich tot 1795 vormde. Deze kernen behoorden daarentegen, evenals Ittervoort, tot het Land van Thorn.

De gemeente had een sterk landelijk karakter met naast vele agrarische bedrijven ook openbare natuurgebieden. Het enige bedrijventerrein bevond zich bij Ittervoort.

Kernen

Ten tijde van haar opheffing bestond de gemeente uit de volgende kernen:

Het gemeentehuis bevond zich te Hunsel.

Zie ook