In de wereld van vandaag is Hogewal een onderwerp van grote relevantie en discussie op alle gebieden. Het belang van Hogewal wint steeds meer gewicht in de samenleving, omdat de impact ervan in verschillende contexten duidelijk is geworden. Van politiek tot wetenschap is Hogewal het onderwerp geweest van analyse en discussie, waardoor verschillende standpunten en meningen over de kwestie ontstonden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het onderwerp Hogewal, de implicaties ervan onderzoeken, de evolutie ervan in de loop van de tijd en de relevantie ervan vandaag de dag.
De Hogewal in Den Haag loopt langs de gracht tussen het Noordeinde naar de Prinsessewal.
De Hogewal ligt langs de Noord Singelsgracht, die sinds het begin van de 17de eeuw deel uitmaakt van de grachtengordel om Den Haag. Omdat het te veel geld kostte om muren en schansen om de stad aan te leggen met als doel aanvallen van de Spanjaarden af te wenden, besloot men grachten om de stad te graven, die in ieder geval bedelaars en vagebonden buiten de stad zouden houden. Na zonsondergang werden de bruggen opgehaald. Dit gebeurde ook met de Scheveningsebrug, aan het begin van de Hogewal.
Aan de andere kant van de Hogewal boog de gracht haaks naar links. Tussen de gracht en de tuin van paleis Noordeinde, die vroeger ook wel Princessetuin genoemd werd, is de Prinsessewal en aan de overkant, buiten de singel dus, de Toussaintkade.
De Hogewal werd later bekend omdat hier de Koninklijke Stallen liggen op de hoek van de Hogewal en de Prinsessegracht. De stallen werden tussen 1876 en 1879 gebouwd voor koning Willem III. De achterkant komt uit in de Paleistuin.
Vanaf de Hogewal kijkt men over de gracht uit op de Kortenaerkade, waar op nummer 11 het voormalige hoofdkantoor van de PTT staat dat nu door Nuffic wordt gebruikt.
Tussen 1906 & 1963 reed tramlijn 5 over de Hogewal, en kruiste op de hoek bij de koninklijke stallen tramlijn 2 (1906-1937)(en 1948-1963) en 20 (1928-1948).[1]