Hippolyte (mythologie)

In de wereld van vandaag is Hippolyte (mythologie) een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een breed spectrum van mensen. Van de impact op de samenleving tot de invloed ervan op verschillende gebieden van het dagelijks leven: Hippolyte (mythologie) heeft de aandacht getrokken van zowel experts als fans. Met een historische achtergrond en hedendaagse relevantie is het duidelijk dat Hippolyte (mythologie) een onderwerp is dat het verdient om diepgaand onderzocht te worden. In dit artikel zullen we verschillende aspecten van Hippolyte (mythologie) analyseren en de impact ervan op verschillende gebieden onderzoeken, met als doel een alomvattend beeld te geven van het belang en de invloed ervan in de wereld van vandaag.

Hippolyte / Hippolyta
Ἱππολύτη
Gravure van Hippolyta Thesei of Theseus, Philips Galle, tussen 1555 en 1612
Gravure van Hippolyta Thesei of Theseus, Philips Galle, tussen 1555 en 1612
Koningin van de Amazones
Periode Griekse mythologie en oudheid
Voorganger Otrera
Opvolger Penthesilea
Vader Ares
Moeder Otrera
Dynastie Amazonen
Broers/zussen Penthesilea, Antiope, Melanippe
Partner Acastus
Kinderen Sterope
Bron: Griekse mythologie, Ilias, Euripides, Herodotus, Apollonius Rhodius, Diodorus Siculus, Parallelle Levens, Pseudo-Apollodorus, Pausanias, A Midsummer Night's Dream
Portaal  Portaalicoon   Oudheid
Het gevecht tussen Herakles en Hippolyte.

Hippolyte of Hippolyta (Ἱππολύτη, spreek uit: Hippolutè) was de koningin van de Amazonen uit de Griekse mythologie. Ze was erg moedig en stond bekend om haar krijgshaftigheid op haar paard. Aan Acastus baarde zij Sterope.

De naam Hippolyte betekent "bevrijder van paarden", van het Griekse woord "hippos", wat "paard" betekent, gecombineerd met "luein", wat "losmaken" betekent.

Herakles had als opdracht gekregen de gouden gordel van Hippolyte te bemachtigen. De koningin had deze gordel eens gekregen van Ares, de oorlogsgod, vanwege haar moed. Herakles werd gastvrij ontvangen door de koningin. Hippolyte bewonderde deze knappe, sterke man en stond vrijwillig haar gordel af.

Maar er was geen rekening gehouden met de altijd jaloerse Hera. Deze godin vermomde zich als Amazone en stookte het vrouwenvolk op met het verhaal dat Herakles hun geliefde koningin wilde schaken. Meteen grepen de Amazones hun wapens, sprongen op hun paarden en stonden klaar voor de aanval. Er volgde een grote strijd waarbij Herakles Hippolyte doodde en zo alsnog haar gordel bemachtigde.

Zie de categorie Hippolyta van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.