Henipavirus

In dit artikel zullen we de impact van Henipavirus op de hedendaagse samenleving onderzoeken. Sinds zijn opkomst heeft Henipavirus de aandacht en nieuwsgierigheid getrokken van mensen van alle leeftijden en culturele achtergronden. Door de jaren heen is Henipavirus een onderwerp van voortdurend debat gebleken en heeft het een verscheidenheid aan meningen en perspectieven opgeleverd. Door middel van gedetailleerde analyse zullen we onderzoeken hoe Henipavirus verschillende aspecten van het dagelijks leven heeft beïnvloed, van de manier waarop we communiceren tot de manier waarop we onszelf vermaken en onderwijzen. Dit artikel probeert een alomvattend beeld te geven van Henipavirus en het belang ervan in de huidige samenleving.

Structuur van het henipavirus.

Henipavirus is een geslacht van negatiefstrengs-RNA-virussen in de familie Paramyxoviridae, orde Mononegavirales dat zes bekende soorten bevat, en tal van andere die nog worden bestudeerd. Henipavirussen worden van nature overgedragen door verschillende soorten kleine zoogdieren, met name pteropide fruitvleermuizen (vliegende honden), microvleermuizen van verschillende soorten, en spitsmuizen. Henipavirussen worden gekenmerkt door lange genomen en een groot gastheerbereik. Hun recente opkomst als zoönotische ziekteverwekkers die ziekte en dood kunnen veroorzaken bij dieren en mensen is zorgwekkend.

Soorten

Het geslacht henipavirussen wordt volgens het ICTV als volgt ingedeeld:

  • Cederhenipavirus (cederhoutvirus, CedV)
  • Ghanees vleermuishenipavirus (Kumasi-virus, KV)
  • Hendra henipavirus (Hendravirus, HeV)
  • Mojiang henipavirus (Mojiangvirus, MojV)
  • Nipah henipavirus (nipah-virus, NiV)
  • Langya henipavirus (Langya-virus, LayV)

Voorkomen

Een virus uit het geslacht, het nipah-virus, ontleent zijn naam aan het dorp Kampung Sungai Nipah in Maleisië, waar het virus voor het eerst werd geïdentificeerd in 1998-1999.[1] De uitbraak van dit virus veroorzaakte er ernstige ziekten bij zowel mensen als dieren, voornamelijk varkens, en leidde tot een significante sterfte. Sedert 2018 rees in de zuidelijke Indiase deelstaat Kerala bezorgdheid vanwege het nipah-virus, dat daar al enkele dodelijke slachtoffers eiste.[2]

  • (en) Nipah-virus (WHO) gearchiveerd 23 juli 2024)
Zie de categorie Henipavirus van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.