Haxe

In dit artikel zullen we Haxe vanuit verschillende perspectieven analyseren om de impact ervan in verschillende contexten te begrijpen. Haxe is een onderwerp dat de afgelopen jaren grote belangstelling heeft gewekt, vanwege de relevantie ervan op onder meer sociaal, politiek, economisch en cultureel gebied. Gedurende deze analyse zullen we de verschillende dimensies onderzoeken die Haxe omvat, evenals de evolutie ervan in de tijd en de invloed ervan op de hedendaagse samenleving. Daarnaast zullen we de verschillende interpretaties en meningen verkennen die er rond Haxe bestaan, met als doel een brede en complete visie op dit onderwerp te bieden.

Haxe
Haxe
Paradigma multi-paradigmaprogrammeren, objectgeoriënteerd programmeren, genericiteit, functioneel programmeren
Verschenen 2005 (19 jaar)
Ontwerper Simon Krajewski, Nicolas Cannasse, Cauê Waneck
Ontwikkelaar Haxe Foundation
Huidige versie 4.3.6[1] Bewerken op Wikidata
(7 augustus 2024)
Typesysteem statisch typesysteem, nominatief typesysteem, dynamisch typesysteem, type-inferentie
Besturings­systeem Linux, macOS, Windows
Licentie compiler: GPLv2+, std library: MIT
Bestands­extensies hx, hxml
Website (en) Projectpagina
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Haxe is een hogere opensource-programmeertaal die in 2005 is ontwikkeld door Nicolas Cannasse. Haxe kan compileren naar bytecode voor verscheidene virtual machines, waaronder JVM, maar er is ook een interpreter. Daarnaast kan Haxe worden gecompileerd naar broncode van andere programmeertalen, waaronder JavaScript, Python en C#.[2] Tegenwoordig wordt de programmeertaal onderhouden door de Haxe Foundation.

Geschiedenis

Haxe, wat toen nog gespeld werd als haXe, werd door Nicolas Canasse begonnen als fork van MTASC, een open source ActionScript 2-compiler. De eerste (bèta)versie verscheen in februari 2006, en versie 1.0 volgde in mei, met, naast support voor AVM-bytecode, NekoVM-bytecode en Flash nu ook support voor JavaScript. Later volgden ook PHP, C++, en tegenwoordig ook Java, C# en nog meer platforms.[2] Tegenwoordig wordt Haxe ontwikkeld door de Haxe Foundation, maar Nicolas Cannasse is nog steeds de leider van het project.[3]

Hello World

Een Hello World-programma kan op de volgende manier worden geschreven in Haxe:

class Main {
    static public function main():void {
        trace("Hello World!");
    }
}

Zie ook