Grote hortensia

Tegenwoordig is Grote hortensia een onderwerp dat nog steeds belangstelling en debat genereert op verschillende terreinen van de samenleving. Vanaf het begin tot het heden is Grote hortensia het voorwerp geweest van studie, analyse en reflectie door experts op verschillende gebieden. De impact ervan op het dagelijks leven van mensen en de mondiale cultuur is door de jaren heen duidelijk geworden. In dit artikel zullen we verschillende aspecten onderzoeken die verband houden met Grote hortensia, van de oorsprong tot de relevantie ervan vandaag de dag. We zullen de invloed ervan in verschillende contexten en het belang ervan in de hedendaagse samenleving analyseren. Daarnaast zullen we onderzoeken welke verschillende perspectieven er rond dit onderwerp bestaan ​​en hoe het zich in de loop van de tijd heeft ontwikkeld.

Grote hortensia
Grote hortensia
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (planten)
Stam:Embryophyta (landplanten)
Klasse:Spermatopsida (zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'Nieuwe' tweezaadlobbigen
Clade:Asteriden
Orde:Cornales
Familie:Hydrangeaceae
Geslacht:Hydrangea (hortensia)
Soort
Hydrangea macrophylla
(Thunb.) Ser. (1830)
Hortensia in de winter
Hydrangea macrophylla door Abraham Jacobus Wendel, 1868
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Grote hortensia op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De grote hortensia (Hydrangea macrophylla) is een plant uit de hortensiafamilie (Hydrangeaceae).

De bladverliezende struik kan een hoogte van 1–3 m bereiken. De bloemen zijn roze, rood, paars, wit of blauw afhankelijk van de pH (zuurgraad) van de bodem: In zure gronden worden de bloemen blauw, in basische gronden roze en in pH-neutrale bodems paars. Witte varianten veranderen niet van kleur.[1]

De grote hortensia wordt in Japan al ten minste 150 jaar als sierplant gebruikt alsook in vele andere gebieden in de wereld met een gematigd klimaat. Over de jaren zijn ruim 600 cultivars met verschillende kleuren ontwikkeld voor in de tuin. Om de bloemen de gewenste kleur te doen krijgen wordt door tuinbezitters vaak calciumoxide (kalk) of aluminiumsulfaat aan de bodem toegevoegd om zo de zuurgraad van de bodem rond de plant te veranderen.

De grote hortensia groeit het best op losse, eutrofe, natte, maar goed doorlaatbare bodems in halfschaduw. De plant bloeit van juli tot oktober.

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Hydrangea macrophylla op Wikimedia Commons.