Grote Moskee van Divrigi

In dit artikel zullen we Grote Moskee van Divrigi en de impact ervan op verschillende aspecten van de hedendaagse samenleving grondig onderzoeken. Grote Moskee van Divrigi is het onderwerp geweest van belangstelling en debat op verschillende gebieden, van politiek en economie tot technologie en populaire cultuur. Door de jaren heen heeft Grote Moskee van Divrigi een belangrijke stempel op de samenleving gedrukt, gemengde meningen gegenereerd en belangrijke gesprekken over de relevantie en gevolgen ervan op gang gebracht. Met dit artikel hopen we een alomvattend perspectief te bieden op Grote Moskee van Divrigi en zijn rol in de hedendaagse wereld, en een overzicht te bieden dat uitnodigt tot reflectie en analyse.

Grote Moskee van Divrigi
Grote Moskee van Divrigi
Locatie Divriği
Vlag van Turkije Turkije
Coördinaten 39° 22′ NB, 38° 7′ OL
Architectuur
Bouwperiode 1228-1229
Aantal minaretten 1
Portaal  Portaalicoon   Islam
Grote Moskee van Divriği
Onderdeel van de werelderfgoedinschrijving:
Grote Moskee en Hospitaal van Divriği
Grote Moskee van Divrigi
Land Vlag van Turkije Turkije
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria i, iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 358
Inschrijving 1985 (9e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

De Grote Moskee van Divrigi (Turks:Divriği Ulu Cami ve Darüşşifa) is een met ornamenten versierde moskee in de Turkse stad Divriği, die gebouwd is rond 1229. De architect van de moskee was de Hürremshah van Ahlat, die het bouwde in opdracht van Ahmet Shah, de heerser van de Beylik Mengücek. Gelijktijdig met de moskee werd een hospitaal gebouwd in opdracht van de dochter van de sultan van Turan Melek, Fahreddin Behram Shah.

Het portaal van de noordelijke ingangspoort van de moskee is versierd met een beeldhouwwerk dat een levensboom voorstelt.[1]

De ornamenten en architectuur van zowel de moskee als het hospitaal zijn belangrijke restanten van de anatolische cultuur. UNESCO besloot daarom in 1985 om zowel de moskee als het hospitaal op de werelderfgoedlijst te zetten.