Grootwinkelbedrijf

In dit artikel wordt Grootwinkelbedrijf behandeld vanuit een multidisciplinair en actueel perspectief, om alle aspecten die verband houden met dit onderwerp uitvoerig te analyseren en te begrijpen. Er zal een rondleiding worden gemaakt langs de historische achtergrond, de verschillende huidige theorieën en benaderingen, evenals de praktische en sociale implicaties die Grootwinkelbedrijf met zich meebrengt. Het zal proberen een volledige en evenwichtige visie te bieden waarmee de lezer uitgebreide kennis kan verwerven over deze kwestie die vandaag de dag zo relevant is.

Het grootwinkelbedrijf (GWB) is een detailhandel in consumentengoederen die soms als filiaalbedrijf een aantal uniforme vestigingen in verschillende plaatsen exploiteert.

Kenmerkend

Kenmerkend voor een grootwinkelbedrijf is verder:

  • dat het in staat is de groothandelsfunctie in de distributieketen over te slaan, c.q. zelf ook het groothandelsbedrijf exploiteert;
  • het vaak artikelen onder eigen merknamen verkoopt
  • honderd of meer werknemers heeft
  • acht of meer winkelfilialen heeft.

Opvallend is de grote rol die de Westfaalse 'teuten' (Winkel van Sinkel, C&A, Peek en Cloppenburg, Claudia Sträter, Zumpolle) hebben gespeeld in de totstandkoming van het GWB in Nederland.

Branches grootwinkelbedrijf

Binnen de Nederlandse detailhandel is een groot aantal gespecialiseerde branches actief. Grootwinkelbedrijven in de food zijn aangesloten bij het Centraal Bureau Levensmiddelen. Bedrijven in de non-food detailhandel zijn aangesloten bij verschillende branches. De grootste brancheorganisatie in de non-food retail is INretail. Bijna alle grootwinkelbedrijven zijn samen met hun mkb-collega's bij brancheorganisaties aangesloten. Een deel van de brancheorganisaties heeft zich verenigd onder de koepel 'Raad Nederlandse Detailhandel (RND)'. De meerderheid heeft zich verenigd bij branchevereniging INretail.

Voorbeelden

Bekende voorbeelden van grootwinkelbedrijven in Nederland zijn:

Uit Nederland verdwenen zijn onder meer: