Grootoorkitvos

Tegenwoordig is Grootoorkitvos een onderwerp van groot belang en relevantie in de wereld van vandaag. Met de vooruitgang van de technologie en de snelheid waarmee nieuws zich verspreidt, is het essentieel om op de hoogte te zijn van het laatste nieuws en trends met betrekking tot Grootoorkitvos. Of Grootoorkitvos nu een persoon, een gebeurtenis, een date of een onderwerp van algemeen belang is, het is van cruciaal belang om op de hoogte te blijven om weloverwogen beslissingen te nemen en op de hoogte te blijven in een steeds veranderende wereld. In dit artikel zullen we verschillende aspecten en perspectieven met betrekking tot Grootoorkitvos onderzoeken, waardoor we relevante en nuttige informatie bieden voor de lezer die geïnteresseerd is in dit onderwerp.

Grootoorkitvos
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2014)
Grootoorkitvos
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Carnivora (Roofdieren)
Familie:Canidae (Hondachtigen)
Geslacht:Vulpes
Soort
Vulpes macrotis
Merriam, 1888
Grootoorkitvos
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Grootoorkitvos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De grootoorkitvos (Vulpes macrotis) behoort tot de familie van Canidae.

Kenmerken

Met hun lichaamslengte van maximaal 45 centimeter, schouderhoogte van ongeveer 30 centimeter en een gewicht tot maar 3 kilogram zijn het beslist geen zwaargewichten. De staartlengte bedraagt 22 tot 32 cm.

Leefwijze

Het zijn nachtactieve steppe- en woestijndieren, die de dagen in ondergrondse holen doorbrengen. Ze leven solitair in hun eigen territorium, waarbinnen gejaagd wordt. Het blijkt dat ze vooral een voorkeur hebben voor sprinkhaanmuizen om te eten, maar daarnaast eten ze ook kleine knaagdieren of vogels en zelfs insecten. Ook eten ze weleens wat plantaardig voedsel.

Voortplanting

Grootoorkitvossen werpen doorgaans 4 tot 5 jongen, die 2.5 maanden gezoogd worden. Hoewel het solitair levende dieren zijn, helpt ook de vader van het nest met de zorg voor de jongen.

Verspreiding

Deze soort komt met verschillende ondersoorten voor in verschillende streken in Noord-Amerika en het noorden van Mexico, van graslanden tot woestijnen.

Ondersoorten

  • San Joaquin kitvos (Vulpes macrotis mutica)
  • Vulpes macrotis arsipus
  • Vulpes macrotis macrotis