In de moderne wereld is Grootadmiraal een onderwerp dat relevant is geworden in de huidige samenleving. Sinds zijn oprichting is Grootadmiraal het onderwerp geweest van debat, onderzoek en tegenstrijdige meningen. In de loop van de tijd is het belang van Grootadmiraal toegenomen, wat een aanzienlijke impact heeft gehad op verschillende aspecten van het dagelijks leven. In dit artikel zullen we de verschillende benaderingen en perspectieven die rond Grootadmiraal bestaan, diepgaand onderzoeken, evenals de invloed ervan vandaag de dag. Vanaf de oorsprong tot de hedendaagse implicaties blijft Grootadmiraal een onderwerp van interesse en reflectie voor een breed scala aan mensen en professionals. Door middel van een gedetailleerde analyse willen we licht werpen op de meest relevante aspecten die verband houden met Grootadmiraal, met als doel de kennis te verrijken en een geïnformeerd debat over dit fenomeen aan te moedigen.
Grootadmiraal is de hoogste admiraalsrang, vergelijkbaar met de veldmaarschalk in het leger. Deze rang bestaat echter niet in Nederland. Wel komt deze rang voor in het buitenland.
De rang ontstond op verzoek van de keizerlijke marine, die een rang wilde hebben die gelijk was aan de veldmaarschalk. Wilhelm II, de keizer van Duitsland, willigde dit verzoek in, en daarmee werd de rang ingevoerd.
De eerste admiraal die tot grootadmiraal benoemd werd, heette Hans von Koester. Hij werd benoemd op 28 juni 1905.
Tot aan het einde van het keizerrijk werden er in totaal 5 grootadmiraals benoemd.
Tijdens de periode van de Weimarrepubliek werden er geen grootadmiraals benoemd.
Tijdens de tijd van de Kriegsmarine was de rang de hoogste die mogelijk was binnen de zeestrijdkrachten. De rang werd door Raeder weer opnieuw ingevoerd. Op 31 januari 1943 werd Dönitz tot grootadmiraal benoemd. Daarbij sloeg hij de rang Generaladmiral over.
Ook Oostenrijk-Hongarije benoemde grootadmiraals. De eerste Oostenrijker die tot grootadmiraal werd benoemd, was Anton Haus, en wel op 12 mei 1916.
De volgende personen werden ook net als Haus bevorderd tot grootadmiraal:
Zweden kende geen grootadmiraals, de benoeming van kroonprins Oscar was een uitzondering.
In Italië werd de rang in 1924 door Mussolini ingevoerd. De rang werd alleen aan de marinechef uit de Eerste Wereldoorlog gegeven, te weten Paolo Thaon di Revel. De rang was vergelijkbaar met de Italiaanse maarschalks- en luchtmaarschalksrang.