In dit artikel zullen we het onderwerp Grasbaanrace diepgaand onderzoeken, de impact ervan op de hedendaagse samenleving en de relevantie ervan op verschillende gebieden. Door de geschiedenis heen is Grasbaanrace een onderwerp van groot belang en onderzoek geweest, met meerdere perspectieven en benaderingen die hebben bijgedragen aan het begrip en de ontwikkeling van nieuwe ideeën. Van zijn invloed op de economie, cultuur en politiek tot zijn impact op het dagelijks leven van mensen: Grasbaanrace is een multidimensionaal vraagstuk gebleken dat het verdient om geanalyseerd en besproken te worden. Door middel van een grondige analyse zal dit artikel proberen een duidelijk en alomvattend beeld te geven van Grasbaanrace, waardoor lezers een dieper en betekenisvoller inzicht krijgen in het belang ervan vandaag de dag.
Grasbaanrace is een tak in de baansport (motorsport) naast dirttrack, ijsrace, shorttrack, speedway.
Deze tak van de motorsport is vooral populair in Noord-Nederland en Duitsland, Engeland en Frankrijk. In Nederland worden er grasbaanraces georganiseerd door de KNMV, MON en de VTBM.
Grasbaanraces worden gereden op een ovale baan van 400 tot 1000 meter. Er rijden in elke manche (vier ronden) zes tot acht man tegen elkaar. De motoren zijn vrijwel dezelfde als bij speedway, maar er wordt in Nederland ook in lichtere klassen gereden, waarvoor meestal crossmotoren worden gebruikt.
Echte grasbaanmachines (specials) hebben achterschokdempers, die speedwaymotoren moeten missen en grasbaanmotoren zijn ook iets langer en hebben grotere wielen. Bovendien hebben grasbaanrijders twee versnellingen, speedwayers maar een. Beide machines zijn echter niet voorzien van remmen. Grasbaan kent ook een zijspanklasse.
De VTBM (Vereniging Ter Bevordering van de Motorsport) is vooral in het noorden actief waar meestal met crossmotoren wordt gereden. Deze organisatie is meer geschikt voor mensen die het als hobby willen doen en toch in competitieverband wedstrijden willen rijden.