Grafgift

In de moderne wereld heeft Grafgift een ongekende relevantie gekregen. Sinds zijn opkomst heeft Grafgift de aandacht getrokken van zowel experts als hobbyisten, en is het een onderwerp geworden dat voor een breed scala aan mensen interessant is. In dit artikel zullen we het belang van Grafgift in verschillende contexten gedetailleerd onderzoeken, waarbij we de invloed ervan op verschillende gebieden van de samenleving analyseren. Door middel van een diepgaande analyse zullen we ontdekken hoe Grafgift de manier waarop we leven, werken en met elkaar omgaan heeft beïnvloed. Daarnaast zullen we de huidige trends met betrekking tot Grafgift en de projectie ervan in de toekomst onderzoeken. Zonder twijfel heeft Grafgift bewezen een onderwerp van mondiaal belang te zijn, dat een fundamentele rol speelt bij het vormgeven van de hedendaagse wereld.

Gouden hanger uit het graf van Toutanchamon

Een grafgift of bijgift is een voorwerp dat aan een overleden persoon wordt meegegeven in het graf.

Een hurkgraf met grafgift uit de klokbekercultuur in het archeologisch museum in Königsbrunn
Publicatie over de grafgiften in het brandgraf Hankenbostel

In oude culturen gebeurde dit omdat men geloofde dat de overledene dit voorwerp in het hiernamaals zou kunnen gebruiken. Te denken valt hierbij aan gebruiksvoorwerpen zoals zwaarden en potten, maar ook voedsel en drank. Sieraden werden ook meegegeven aan de overledene en soms werden er speciaal voorwerpen gemaakt.

Een bekende grafgift in Nederland is bijvoorbeeld die van de Hoofdman van Drouwen: een aantal bronzen en gouden voorwerpen.

Internationaal is het terracottaleger van keizer Qin Shi Huangdi een bekende grafgift. De keizer kreeg een leger van soldaten mee om hem in het hiernamaals te dienen.

Ook het ongeschonden koningsgraf van de Egyptische farao Toetanchamon en het ongeschonden graf van de Heer van Sipán bevatten vele grafgiften.

Zie ook

Zie de categorie Grave goods van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.