Goudlikeur

In het artikel van vandaag gaan we ons verdiepen in de fascinerende wereld van Goudlikeur. Vanaf de oorsprong tot de invloed ervan op de hedendaagse samenleving, zullen we de verschillende facetten en aspecten onderzoeken die Goudlikeur tot een onderwerp maken dat interessant is voor een breed spectrum van doelgroepen. We zullen de impact ervan op verschillende gebieden analyseren, de evolutie ervan in de tijd en de mogelijke implicaties die dit heeft voor de toekomst. Ga met ons mee op deze ontdekkingsreis en leer over Goudlikeur, waar we zullen proberen licht te werpen op de meest relevante aspecten ervan en ons zullen verdiepen in de betekenis ervan in de hedendaagse wereld.

Bols gaf in de jaren 70 van de twintigste eeuw haar Gold Liqueur de abusievelijke subtitel Eau De Vie De Danzig en Danziger Goldwasser mee.

Goudlikeur is een transparante likeur die in verschillende landen in verschillende varianten gemaakt wordt. De meeste hebben een zoete smaak van kaneel en citrusfruit. Het alcoholpercentage is ongeveer 30%. Sommige varianten gaan tot 50%. In deze drank zweven schilfers van 22- tot 24-karaat bladgoud. Daar deze schilfers uiterst dun zijn, kan men ze niet proeven of nauwelijks in de mond waarnemen.

Wanneer de fles enige tijd stilstaat zullen de goudschilfers naar de bodem zakken. Hierom moet de fles voor het uitschenken een paar keer gekeerd – op de kop gehouden – worden om ze gelijkmatig over de inhoud te verdelen.

Al aan het hof van Lodewijk de XIV zou deze drank als status zijn geschonken, hoewel Nederlandse distillateurs menen dat het een Oudhollandse likeur uit de 17e eeuw betreft.

De moderne goudlikeur heeft niets van wat alchemisten in de 16e eeuw weleens voorschreven. Dat waren drankjes waaraan goud werd toegevoegd, zogenaamde verjongingselixers. Diane de Poitiers geloofde daarin, maar zou er juist aan gestorven zijn.[1] Het bladgoud zou een medicinale werking hebben op het darmstelsel zoals men tegenwoordig kent van goudinjecties ter bestrijding van reuma.(bron???)

Benamingen en varianten

  • Andere benamingen voor deze drank zijn Goldwasser en Goldlikeur.
  • Varianten op de goudlikeur zijn Danziger Goldwasser en Goldstrike.
  • Bruidstranen” is een Nederlandse bijbenaming die door bepaalde producenten bedacht is en waaraan een traditie verbonden is.

Referenties

  1. (en) BMJ helping doctors make better decisions. Gearchiveerd op 18 augustus 2022.