Goorken

In het artikel van vandaag gaan we dieper in op het onderwerp Goorken, waarbij we de verschillende facetten ervan en de relevantie ervan in de hedendaagse samenleving onderzoeken. Goorken is een onderwerp dat de aandacht heeft getrokken van mensen van alle leeftijden en achtergronden, en het belang ervan is de afgelopen jaren toegenomen. Met dit artikel hopen we een breed en gedetailleerd overzicht van Goorken te bieden, waardoor onze lezers de kans krijgen diepere kennis op te doen over dit onderwerp en de impact ervan op ons leven. Vanaf de oorsprong tot de implicaties ervan op verschillende gebieden zullen we ons onderdompelen in een uitputtende analyse die onze lezers in staat stelt om Goorken en de implicaties ervan in de hedendaagse samenleving beter te begrijpen.

Goorken
Natuurgebied
Goorken (België)
Goorken
Situering
Coördinaten 51° 19′ NB, 5° 7′ OL
Foto's
Informatiebord bij Goorken
Informatiebord bij Goorken

Het Goorken is een natuurgebied (Vlaams natuurreservaat) ten oosten van de Antwerpse plaats Arendonk.

Het gebied wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos.

Van oorsprong was hier een moerassig gebied in de vallei van de Wamp. Het werd ten nutte gemaakt door turf te steken, hakhout te winnen, hooi te oogsten en te beweiden. Ook werd er gevist en riet geoogst. Het Goorken vormde één geheel met de Lokkerse Dammen en de Rode Del. Het laatste gebied werd door de aanleg van het Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten omstreeks 1845 van het Goorken afgesneden.

De waterhuishouding veranderde en gedurende de 2e helft van de 19e eeuw werden de omringende heidevelden ontgonnen. De bovenloop van de Wamp werd later rechtgetrokken. Hierdoor daalde het waterpeil en verlandde een deel van het moeras. Er ontstond vermenging van het kalk- en voedselrijke kanaalwater met het zure grondwater in het moeras. Op de overgang tussen voedselarm en voedselrijk water ontstonden trilvenen met draadzegge en kleine egelskop.

Aan plantengroei kan verder genoemd worden: dopheide, struikheide en zonnedauw.

Van de dieren komen onder andere voor: waterspitsmuis, blauwborst, groene kikker, alpenwatersalamander en grote modderkruiper.

Van de insecten komen voor: heideblauwtje en bandheidelibel.

Toegankelijkheid

Er zijn wandelpaden, een vogelkijkhut en een uitzichttoren. Het gebied wordt begraasd door Gallowayrunderen.