Goetheanum

In de wereld van vandaag is Goetheanum een onderwerp geworden dat van groot belang is voor een breed scala aan mensen. Of het nu vanwege zijn impact op de samenleving, zijn belang in de geschiedenis, zijn relevantie in de cultuur of om welke andere reden dan ook, Goetheanum de aandacht en interesse heeft getrokken van degenen die de wereld om hen heen beter willen begrijpen. Van zijn oorsprong tot zijn invloed vandaag de dag blijft Goetheanum een fascinerend onderwerp dat op verschillende gebieden voor discussie en reflectie blijft zorgen. In dit artikel zullen we de impact en het belang van Goetheanum verder onderzoeken, waardoor lezers een duidelijker en dieper inzicht krijgen in dit zeer relevante onderwerp.

Goetheanum
Goetheanum

Het Goetheanum is een monumentaal bouwwerk voor theater, conferenties en tentoonstellingen ontworpen door Rudolf Steiner en gebouwd in de Zwitserse plaats Dornach vlak bij Bazel, genoemd naar Johann Wolfgang von Goethe. Het is het internationale centrum voor de antroposofie, waar regelmatig cursussen en conferenties op dit gebied plaatsvinden.

Geschiedenis

Het eerste Goetheanum werd gebouwd tussen 1913 en 1920. Het gebouw bestond uit een betonnen fundering met daarop een houten constructie. Ook het dubbel koepeldak was volledig in hout.[1] Op 31 december 1922 werd het door brandstichting verwoest.[2]

Vervolgens werd het huidige, tweede Goetheanum gebouwd, ditmaal geheel van beton. De bouw werd in 1928 voltooid. Beide gebouwen zijn voorbeelden van organische architectuur.

Grote zaal van het Goetheanum

Bijgebouwen

Bij het Goetheanum staan nog veel andere gebouwen in dezelfde stijl die min of meer bij het Goetheanum horen. Zoals het Heizhaus waar vanuit het Goetheanum en bijgebouwen verwarmd worden, en het Glashaus.

Het eerste Goetheanum
Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Goetheanum op Wikimedia Commons.