In de wereld van vandaag is Geografie van Antarctica een onderwerp dat grote relevantie heeft gekregen in verschillende delen van de samenleving. Van politiek en economie tot cultuur en interpersoonlijke relaties: Geografie van Antarctica is een cruciaal element geworden dat de toon zet voor veel beslissingen en acties. In de loop van de tijd is het een aandachtspunt geworden voor academici, specialisten en het grote publiek, wat debatten, discussies en diepgaande analyses heeft opgeleverd om de impact en reikwijdte ervan te begrijpen. In deze zin is het essentieel om alles wat var1 omvat op een alomvattende en gedetailleerde manier te behandelen, om een duidelijker en completer beeld te krijgen van de invloed ervan op de huidige samenleving.
Antarctica is het continent dat voor het grootste deel ten zuiden van de Zuidpoolcirkel ligt.
Antarctica is het op vier na grootste continent, na Azië, Afrika, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Het is groter dan Australië en Europa.
Antarctica wordt door het Transantarctisch Gebergte, tussen de Rosszee en de Weddellzee, in tweeën verdeeld. Het gedeelte ten westen van de Weddellzee en ten oosten van de Rosszee wordt West-Antarctica genoemd, en het andere gedeelte Oost-Antarctica, aangezien ze ongeveer ten westen en ten oosten van de meridiaan van Greenwich liggen. Dit gebruik wordt door sommigen gezien als eurocentrisme. De termen Klein- en Groot-Antarctica worden soms ook gebruikt.
Op kaarten wordt het gebied meestal afgebeeld met de meridiaan van Greenwich boven.
Rond Antarctica stroomt de westenwinddrift met daarvan ten zuiden twee gyres, de Rossgyre en de Weddellgyre.
Voor de naamgeving van plaatsen en gebieden in Antarctica is een van de meest gezaghebbende publicaties de Composite Gazetteer of Antarctica[1] (CGA) van het Wetenschappelijk Comité voor Antarctisch Onderzoek (SCAR), een onderdeel van de Internationale Raad voor Wetenschappen.
Antarctica is het koudste, gemiddeld hoogste en winderigste continent. Tijdens de Antarctische zomer komt meer zonnestraling door op de Zuidpool dan op de evenaar in de overeenkomstige periode.
De zeer lage temperaturen variëren met hoogte, locatie en afstand tot de zee. Oost-Antarctica is kouder dan West-Antarctica, en het Antarctisch Schiereiland heeft het meest gematigde klimaat. Daar schommelen de temperaturen in het midden van de zomer, rond januari, rond het vriespunt.
Ongeveer 98% continentaal landijs en 2% kale rots. Het continent is bergachtig waarbij de hoogste top, op het Vinsonmassief bijna 4900 meter hoog is. IJsvrije kustgebieden zijn onder andere het zuidelijke gebied van Victorialand, Wilkesland, het Antarctisch Schiereiland en delen van het eiland Ross; ongeveer de helft van de kust wordt gedomineerd door ijsschotsen, en ijsbergen vergroten het continent nog eens 11%.
Op het vasteland van Antarctica bevinden zich vier actieve vulkanen: Mount Melbourne, Mount Berlin, Mount Kauffman, en Mount Hampton.
Hoewel geen enkel erts op dit moment wordt ontgonnen zijn er grote hoeveelheden ijzer, chroom, koper, goud, nikkel, platina, andere mineralen en steenkool aanwezig.
Statistieken van de geografie van Antarctica:[2]