In dit artikel analyseren we de impact van Genie (strijdmachtonderdeel) op de hedendaagse samenleving. Sinds de oprichting heeft Genie (strijdmachtonderdeel) een cruciale rol gespeeld in verschillende aspecten van het dagelijks leven, en alles beïnvloed, van de individuele beslissingen van mensen tot de toekomst van gebeurtenissen op mondiaal niveau. Door middel van een diepgaande analyse zullen we de verschillende invalshoeken onderzoeken van waaruit Genie (strijdmachtonderdeel) onze cultuur, onze manier van omgaan met relaties en onze perceptie van de wereld om ons heen heeft gevormd. Op dezelfde manier zullen we de manieren onderzoeken waarop Genie (strijdmachtonderdeel) transformaties blijft genereren, waarbij we de ethische en morele implicaties die dit met zich meebrengt in de huidige samenleving bespreken. Daarom wil dit artikel een kritische en reflectieve kijk bieden op de impact van Genie (strijdmachtonderdeel) in de hedendaagse wereld.
De genie is een onderdeel binnen de krijgsmacht. Het woord genie komt van het Franse woord génie en is verwant aan het woord ingenieur. Tegenwoordig[(sinds) wanneer?] heeft de genie de volgende taakstelling:
De genie kent de volgende drie grote 'algemene' specialismen:
Daarnaast zijn er nog specialisten op het gebied van:
De genie wordt regelmatig ingezet in missies in het buitenland voor het openhouden van routes (mobiliteit), het bouwen en onderhouden van kampen voor eigen troepen, humanitaire taken en het uitzetten van het piket. De uitzenddruk bij het onderdeel is dan ook relatief groot.
Nederland kent het 101 Geniebataljon gelegerd in Wezep, het 11 Pantsergeniebataljon gelegerd in Wezep, het 41 Pantsergeniebataljon gelegerd in Oirschot, 11 Geniecompagnie Air Assault gelegerd in Schaarsbergen en het OTCGenie (Opleidings- en Trainingcentrum Genie) gelegerd in Vught. Deze eenheden vormen onderdeel van het Regiment Genietroepen.
België kent het 11e Geniebataljon te Burcht, het Departement Genie in Amay (opleiding) en het 4e Geniebataljon te Amay.