Gelders Archief

In dit artikel zullen we de impact van Gelders Archief op de hedendaagse samenleving onderzoeken. Sinds zijn opkomst heeft Gelders Archief de aandacht getrokken van mensen over de hele wereld, wat tot gepassioneerde en emotionele discussies heeft geleid. Door de jaren heen is Gelders Archief geëvolueerd en aangepast aan veranderingen in de samenleving, waardoor verschillende aspecten van het dagelijks leven zijn beïnvloed. Door middel van deze analyse zullen we de rol onderzoeken die Gelders Archief heeft gespeeld in cultuur, politiek, economie en andere gebieden, evenals de invloed ervan op de manier waarop mensen de wereld om hen heen waarnemen. Met een kritische en reflecterende blik zullen we proberen de impact die Gelders Archief heeft gehad en nog steeds heeft op onze samenleving beter te begrijpen.

Gelders Archief
Gebouw van het Gelders Archief aan de Westervoortsedijk 67D te Arnhem (2015)
Gebouw van het Gelders Archief aan de Westervoortsedijk 67D te Arnhem (2015)
Andere naam Regionaal Historisch Centrum Gelders Archief
Opgericht 2002
Locatie Arnhem
Type Rijksarchief en gemeentearchief
Overig
Toegang Publiek
https://www.geldersarchief.nl/
Portaal  Portaalicoon   Cultuur

Het Gelders Archief te Arnhem is het Regionaal Historisch Centrum voor de provincie Gelderland, de gemeenten Arnhem, Renkum, Rheden en Rozendaal, Overbetuwe en het Vallei en Veluwe. Dit archief is op 1 juni 2002 ontstaan door een fusie tussen het Rijksarchief in Gelderland en de opgeheven gemeentearchieven van Arnhem, Renkum, Rheden en Rozendaal. Het beheert archieven en collecties van de 9e tot en met de 21e eeuw.

Functie

Het Gelders Archief fungeert als rijksarchief in Gelderland en als gemeentearchief voor de vijf genoemde gemeenten. Vanuit die functies beheert het enerzijds archieven en collecties afkomstig van rijks-, provinciale en particuliere instellingen met als werkingsgebied de provincie Gelderland of voorgangers daarvan, en anderzijds van de genoemde gemeenten (en eventueel daarin opgegane gemeenten) en particuliere instellingen en personen uit die gemeenten, zoals huizen, families, bedrijven, kerken, scholen, verenigingen en stichtingen.

Collectie

De totale omvang van de collectie besloeg in 2024 circa 38 kilometer schapruimte.[1] Daarnaast beheert het archief een grote audiovisuele collectie.

Opvallende collectie-onderdelen: