GeenStijl

Uiterlijk naar zijbalk verplaatsen verbergen
GeenStijl
Type Actualiteitenwebsite
Taal Nederlands
Registratie Nederland
Eigenaar Marck Burema en Bart Nijman
tot nov. 2018: News Media
Opgericht april 2003
Oprichters Dominique Weesie
Status Actief
Alexa-positie 12.221 (augustus 2020)
Link Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

GeenStijl is een Nederlandse actualiteitenwebsite, die zich kenmerkt door felheid, directheid en sarcasme. De site verzet zich tegen politieke correctheid. Sinds 1 november 2018 is de site eigendom van Marck Burema en Bart Nijman. GeenStijl is het geesteskind van Dominique Weesie en is als weblog opgericht in 2003. Sinds 1 januari 2024 is Bart Nijman geen eigenaar meer.

Algemeen

Geschiedenis

Dominique Weesie, Romke Spierdijk en Arne Biesma zijn de oprichters van het weblog. Alle drie waren destijds werkzaam als journalist bij De Telegraaf, de hoofdredactie van De Telegraaf was indertijd niet op de hoogte van het initiatief totdat dagblad Trouw enkele namen bekendmaakte. Tot rond 2005 liet GeenStijl zich voorstaan op de anonimiteit van zijn redactie. In de loop van dat jaar is de identiteit van enkele redactieleden bekend geworden.

De recht-voor-zijn-raap-aanpak van GeenStijl bestond aanvankelijk uit het plaatsen van felle, opiniërende items over actuele kwesties en personen en het bespotten van het amateurisme van andere websites. Daarna werden de onderwerpen algemener en gericht op nieuws, actualiteit en politiek. Het weblog had regelmatig primeurs, mede dankzij actieve 'reaguurders' (personen die onder een artikel reageren). Vanwege dit serieuze, soms semi-journalistieke karakter onderscheidde GeenStijl zich van andere weblogs die veelal gericht waren op trivia en humor.

Na een jaar meldde GeenStijl in april 2004 zich op te heffen. Op de website en in een persbericht werd gemeld dat dit was vanwege doodsbedreigingen aan de redactieleden. Later bleek dit argument een publiciteitsstunt (wat in de media bekritiseerd werd). In de zomer van 2004 maakte GeenStijl een herstart. Enkele maanden later was het weblog een week lang onbereikbaar vanwege een DDoS-aanval; GeenStijl diende daarover een klacht in bij het Ministerie van Justitie.

Onder de noemer "stijlloze promotie" plaatst GeenStijl advertorials. Op de Blognomics-conferentie van 2007 bracht Olger Smit van mediacommunicatiebureau OMD Worldwide dit naar buiten alsof het weblog versluierd reclame online plaatst. GeenStijl maakte verhuld reclame voor de PS3 op Gamert en Dumpert, en er verscheen een virale marketing van Kwik-Fit op GeenStijl.

Eind 2008 maakte GeenStijl bekend een publieke omroep te willen starten. Met de omroepvereniging PowNed moest de site voor 1 april 2009 50.000 leden hebben om de aspirantstatus binnen het omroepbestel te krijgen. In 2009 maakte GeenStijl dan ook bekend dat oprichter Dominique Weesie zou stoppen om zich te kunnen inzetten voor omroep PowNed. De Nederlandse Mediawet verbiedt overigens ook dat een omroep binding heeft met een commerciële partij.

Volgens metingen van onder andere de STIR is GeenStijl een van de populairste weblogs in Nederland. De populatie GeenStijl-bezoekers bestaat voor 70% uit mannen, jong en hoogopgeleid. Driekwart van hen is tussen de 25 en 35 jaar oud, volgens een onafhankelijk onderzoek uit 2009 door Stichting Internetreclame (STIR) waarbij GeenStijl was aangesloten.

Tot voor 1 november 2018 was de website eigendom van News Media, de uitgever van de websites Dumpert, Upcoming, Glamorama, Autobahn.eu en DasKapital. News Media is onderdeel van het in oktober 2015 opgerichte TMG Digital. In maart 2006 nam de Telegraaf Media Groep (TMG) een belang van 40% in het weblog en in augustus 2008 werd de TMG volledig eigenaar van GeenStijl.

Per 1 november 2018 ging GeenStijl verder als onafhankelijke website, nadat het in opspraak was gekomen wegens vrouwonvriendelijke berichtgeving en adverteerders de site begonnen te boycotten. Het bedrijf werd overgenomen door hoofdredacteur Marck Burema en adjunct Bart Nijman. Er zou niets voor zijn betaald, of zelfs geld meegegeven als startkapitaal.

Anno 2022 is GeenStijl actief op zowel de eigen website als op zijn YouTube-kanaal. De website heeft directe links naar het gelieerde nieuwnieuws.nl.

Thema's en stijl

Veelvoorkomende onderwerpen zijn:

De stijl in de artikelen kenmerkt zich door sarcasme, directheid, openheid, felheid en het (bewust) afzien van politieke correctheid, journalistieke principes en nuance. Vanwege deze directheid werd GeenStijl in verschillende (traditionele) media daarom wel "vertegenwoordiger van onderbuikgevoelens" of "shock-log" genoemd. Het weblog kenmerkt zich verder door gebruik van achternamen en herkenbare foto's van verdachten die overduidelijk als dader in beeld zijn.

Medewerkers

Hoofdredacteur is Marck Burema die onder het pseudoniem Pritt Stift schrijft. Mede-eigenaar Bart Nijman schreef onder de naam Van Rossem. De drie oprichters Weesie, Biesma en Spierdijk schreven onder hun respectieve pseudoniemen Fleischbaum, Conedcone en Rombo. Tot 2010 vormde Ambroos Wiegers samen met Weesie de directie, hij schreef onder zijn pseudoniem Prof. Hoxha. Onder de voormalige vaste schrijvers zijn, of waren, verder Hans Jansen, Annabel Nanninga, Jan Roos, Jelte Sondij alias VanKoetsveld en Ebru Umar. Vaste videoreporters waren onder meer Rutger Castricum en Zimra Geurts. (Gast)columnisten voor GeenStijl en SpitsNieuws waren onder meer Harry van Bommel, Joost Eerdmans, Boris van der Ham, Luuk Koelman, P. Kouwes en Geert Wilders.

Nevenactiviteiten

GeenStijl gaf bij Nieuw Amsterdam Uitgevers de boeken '2006 zuigt' (november 2006), 'Het Grote GeenStijl Vakansieboek' (juli 2007) en 'Het Grote GeenStijl Winterboek' (november 2007) uit.

GeenStijl maakte het programma 'Steengeyl' en zond dit uit op haar website Geenstijl.tv. Aanvankelijk zou GeenStijl samen met BNN het programma in 2007 maken. De netcoördinator van Nederland 3, Roek Lips, besloot echter de uitzendtijd ervan te verplaatsen naar 00:30 uur, waardoor GeenStijl en BNN besloten het programma te annuleren.

GeenStijl heeft tijdens het EK 2008 en de jaarwisseling van 2008-2009 ook filmpjes verzorgd voor Veronica als opmaat naar de omroep PowNed.

P3 was een gelegenheidsgroep van GeenStijl, bestaande uit de playmates Carlijn Carter, Marcella Nihof en Dorien Rose, die met het promoliedje P.O.W.N.E.D. in 2009 de nummer-1-positie bereikte in de Single Top 100 - louter op basis van verkochte legale downloads. Het idee was om het nummer na een week weer uit de lijst te laten verdwijnen (in de tweede en tevens laatste week stond het echter nog op nummer 74). Met de actie wilde GeenStijl het afgenomen belang van hitlijsten aantonen.

In juni 2020 begon GeenStijl met een nieuwsplatform genaamd NieuwNieuws. In juli 2020 kondigde Dennis Schouten aan dat hij als chef video bij NieuwNieuws aan de slag gaat. Op 1 mei 2021 heeft Dennis Schouten NieuwNieuws verlaten. Sinds 1 juli 2023 is NieuwNieuws geen onderdeel meer van GeenStijl en is ondergebracht bij een andere uitgever.

In het nieuws

In de eerste jaren van het weblog verschenen er regelmatig artikelen en documentaires over GeenStijl in de mainstreammedia, zoals bij Netwerk, B&W (okt. 2004), en Profiel (25 sept. 2007).

GeenStijl-sociolect

Op de website GeenStijl is een woordgebruik in zwang zoals gebezigd op weblogs zoals Alt0169.com, Volkomenkut.com en Retecool.com, dialecten, straattaal of ander jargon. Enkele neologismen zijn algemeen geaccepteerd en opgenomen in Van Dales Jaarboek Taal 2007. Verder worden netnummers soms gebruikt als plaatsaanduiding, bijvoorbeeld '010' voor Rotterdam, '0031' voor Nederland, en worden soms teksten doorgestreept om geschrapte beweringen toch zichtbaar te tonen.

Spelling

Een van de kenmerken van het taalgebruik op de website van GeenStijl is het gebruik van alternatieve spellingswijzen. Zo wordt o soms gespeld als eau (heaumeau, feauteau, zeau), e als o (neukon), k als q (neqschot) en ei/ij als ey (geyl). Een spellingswijze die deels is ontstaan op Alt0169.com.

Grammatica

Het werkwoord doen wordt vaak als hulpwerkwoord gebruikt, vooral in de gebiedende wijs (bijvoorbeeld doe eens ophouden in plaats van houd eens op) en in de derde persoon, met weglating van het persoonlijk voornaamwoord. In dit laatste geval verwijst de schrijver naar zichzelf; met wegrennen doet bedoelt deze ik ren weg.

Woordenschat

Op GeenStijl verschijnen typische termen en woorden, zowel in de artikelen als in de reacties daarop. Enkele woorden zijn overgenomen in het Nederlands woordenboek van de Van Dale. Hieronder volgen voorbeelden van typisch taalgebruik.

Trivia

Externe links

Mediabestanden