Garrote

In dit artikel zullen Garrote en de impact ervan op verschillende aspecten van de hedendaagse samenleving worden besproken. Garrote is een onderwerp dat de afgelopen jaren grote belangstelling heeft gewekt vanwege de relevantie ervan op verschillende gebieden, zoals politiek, economie, technologie en cultuur. In de volgende paar regels zullen de evolutie en implicaties van Garrote worden geanalyseerd, evenals de invloed ervan op menselijk gedrag en de manier waarop we ons verhouden tot de wereld om ons heen. Op dezelfde manier zullen verschillende perspectieven en benaderingen met betrekking tot Garrote worden behandeld, met als doel een alomvattende visie te bieden die ons in staat stelt het belang en de reikwijdte ervan vandaag de dag te begrijpen.

Terechtstelling aan de garrote in 1901 in de Bilibid-gevangenis in Manilla op de Filipijnen (deel van stereokaart)

Een garrote (ook garotte), van het Spaanse garrote vil = schandstok, is een instrument voor de voltrekking van de doodstraf, waarbij de veroordeelde aan een paal vastgebonden wordt. Het Nederlandse equivalent is de wurgpaal.

In vroegere uitvoeringen legde de beul het slachtoffer van achteren een lus om de hals, die dan langzaam werd gedraaid zodat het slachtoffer werd gewurgd. Later werd de lus door een metalen halsband vervangen, die diende om het lichaam te fixeren. Vervolgens werd de nek van de veroordeelde door een metaalschroef doorboord, waarop normaliter de dood onmiddellijk intrad.

Tot 1974 werden terdoodveroordelingen in Spanje met de garrote voltrokken. De laatste twee geëxecuteerden waren Georg Michael Welzel uit de DDR en de Catalaanse anarchist Salvador Puig Antich.

Zie ook

Zie de categorie Garrote van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.