Gaasperplas (water)

In dit artikel duiken we in de fascinerende wereld van Gaasperplas (water). Of het nu gaat om het verkennen van het leven en werk van een historische figuur, het analyseren van een actueel relevant onderwerp of het verkennen van de gebeurtenissen die een sleutelmoment in de geschiedenis markeerden, Gaasperplas (water) biedt ons eindeloze mogelijkheden om kennis te verwerven, te reflecteren en ons begrip van de wereld om ons heen te verrijken. . Gedurende deze regels zullen we in de details duiken, verschillende perspectieven verkennen en uiteindelijk hopen een verrijkende ervaring voor de lezer te creëren. Ga met ons mee op deze spannende reis op zoek naar kennis over Gaasperplas (water)!

Gaasperplas
Gaasperplas (Noord-Holland)
Gaasperplas
Situering
Stroomgebieds­landen Nederland
Coördinaten 52° 18′ NB, 4° 59′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte 1,66[1] km²
Maximale diepte 35 m
Foto's
Gaasperplas gezien vanaf Gaasperpark
Gaasperplas gezien vanaf Gaasperpark
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Gaasperplas is een kunstmatige recreatieplas aan de zuidrand van Amsterdam-Zuidoost, ontstaan door zandwinning ten behoeve van de bouw van Gaasperdam. De plas werd gegraven in de zuidoosthoek van de Polder Gein en Gaasp eind jaren 1960.

De Gaasperplas dient voornamelijk als recreatiegebied. Het water is tot 35 meter diep. De Gaasperdammerweg en Gaasperdammertunnel (A9) loopt ca. 500 meter ten noorden langs de Gaasperplas en wordt regelmatig genoemd bij de verkeersinformatie. Nabij de Gaasperplas bevindt zich het gelijknamige metrostation. Aan de noordoever bevindt zich de flatwijk Nellestein.

Recreatiegebied Gaasperplas van 166 ha maakt deel uit van Groengebied Amstelland. Een gedeelte van het noordelijk aangrenzende Gaasperpark herinnert met zijn fijnmazige patroon van fiets- en wandelpaden nog aan de Floriade op die plek in 1982. Na afloop van de Floriade werden bijna alle toevoegingen verwijderd, zodat een eenvoudiger stadspark overbleef.

Aan de Gaasperplas bevinden zich een jachthaventje van een zeilvereniging, een kanovereniging, een windsurfvereniging, een indoor-speeltuin en meerdere ligweides en stranden zowel aan de noord- als aan de zuidoever. Er is een deel waar naaktrecreatie wordt toegestaan en er is een plek voor duikers.

Vissoorten die er voorkomen zijn: paling, snoek, baars, snoekbaars, blankvoorn en zeelt, daarnaast: rivierkreeft.

Afbeeldingen

Zie de categorie Gaasperplas van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.