Fonteinkruid

Tegenwoordig is Fonteinkruid een zeer relevant onderwerp dat de aandacht van een breed publiek heeft getrokken. Naarmate de tijd vordert, is Fonteinkruid een belangrijk discussiepunt geworden op verschillende gebieden, van politiek tot wetenschap, cultuur en technologie. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Fonteinkruid en de impact ervan op onze samenleving grondig onderzoeken. Vanaf de oorsprong tot de gevolgen ervan zullen we het belang en de relevantie van Fonteinkruid in de wereld van vandaag diepgaand analyseren. Zonder enige twijfel is Fonteinkruid een onderwerp dat in de nabije toekomst voor discussie en reflectie zal blijven zorgen, dus het is essentieel om je bewust te zijn van alle implicaties ervan.

Fonteinkruid
Fonteinkruid
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Alismatales
Familie:Potamogetonaceae (Fonteinkruidfamilie)
Geslacht
Potamogeton
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Fonteinkruid op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Fonteinkruid (Potamogeton) is een geslacht van waterplanten uit de fonteinkruidfamilie. De bladeren kunnen op het water drijven of onder het wateroppervlak zweven. De bloemen bevinden zich in groene aartjes die boven het wateroppervlak uit steken.

Tot Potamogeton worden in ieder geval de breedbladige varianten gerekend. De grasbladige varianten worden recentelijk ook wel ondergebracht in het geslacht Stuckenia.

In Nederland

In Nederland komen de volgende soorten voor:

In de Veluwerandmeren zijn het doorgroeid fonteinkruid, het gekroesd fonteinkruid en het aarvederkruid tot ontwikkeling gekomen na het biologisch herstel dat in de jaren negentig begon. In 2015 bleken fonteinkruidsoorten op de randmeren rond Flevoland door hun hoeveelheden hinder te gaan vormen voor de pleziervaart.[1] Een aantal samenwerkende gemeenten laat de waterplanten maaien om de toegangen en havens van de eilanden en aanlegplaatsen en ook de surfgebieden en oefen- en wedstrijdgebieden vrij te houden.[2]

Zie de categorie Potamogeton van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.