In dit artikel zullen we de impact van Fonds Slachtofferhulp op ons leven grondig onderzoeken. Vanaf het begin tot aan de relevantie ervan vandaag de dag is Fonds Slachtofferhulp een onderwerp geworden dat van groot belang is voor onderzoekers, academici en het grote publiek. Door de jaren heen heeft Fonds Slachtofferhulp debatten, discussies en verschillende perspectieven gegenereerd die ons begrip van dit fenomeen hebben verrijkt. Door middel van deze uitgebreide analyse zullen we proberen licht te werpen op de verschillende aspecten van Fonds Slachtofferhulp en hoe het ons leven op verschillende niveaus heeft gevormd. Dit artikel zal een complete gids zijn voor degenen die zich willen verdiepen in de fascinerende wereld van Fonds Slachtofferhulp en het belang ervan in onze hedendaagse samenleving willen begrijpen.
Het Fonds Slachtofferhulp ondersteunt, financiert en initieert projecten en onderzoek voor de verbetering van de positie van slachtoffers, nabestaanden en getuigen van misdrijven, verkeersongevallen, (online) seksueel geweld, medische incidenten en rampen in Nederland.
Het Fonds Slachtofferhulp kan zijn werk doen dankzij de giften uit de maatschappij. Particuliere donateurs, bedrijven en VriendenLoterij vormen de ruggengraat van de organisatie. Vanaf de oprichting in 1989 groeide het Fonds Slachtofferhulp van een financier van hulpverlening tot een maatschappelijke organisatie voor slachtoffers. Fonds Slachtofferhulp werkt aan haar doelstellingen slachtoffers echt verder te helpen door middel van de programma's:
In een maatschappij die niet kan voorkomen dat er slachtoffers vallen is het belangrijk dat vanuit diezelfde maatschappij een helpende hand wordt gereikt. Daarom is Fonds Slachtofferhulp in 1989 op initiatief van voorzitter prof. mr. Pieter van Vollenhoven opgericht. Met pianoconcerten van de 'Gevleugelde Vrienden' (Van Vollenhoven, Louis van Dijk en Pim Jacobs) speelde de voorzitter zelf de eerste jaren het bestedingsbudget bij elkaar. Op 11 maart 2002 vond het laatste concert plaats van het theaterprogramma 'Circle of Life'. In totaal hebben de concerten ongeveer 1,8 miljoen euro voor het goede doel opgebracht. Prof. mr. van Vollenhoven is sinds 2015 ere-voorzitter van het Fonds Slachtofferhulp.
In 1996 verbinden zeven organisaties zich als Founding Member aan het Fonds: ANWB, Canon Nederland, ING Groep, DaimlerChrysler Nederland, Publicis Groep, Staatsloterij en Wegener. Dit betekent de echte start van steun uit het bedrijfsleven voor het Fonds. Met de hulp van de Founding Members zijn veel nieuwe bedrijven Vriend van het Fonds Slachtofferhulp geworden. In de loop van de jaren zijn de Founding Members aangevuld met bedrijven die vanuit Sociaal Ondernemerschap en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) hun naam en inspanning actief willen verbinden aan de doelstellingen van het Fonds.
Vanaf 1997 neemt de groei van Fonds Slachtofferhulp een nieuwe vlucht met het begin van de werving van particuliere donateurs. Slechts drie jaar later mag het Fonds al rekenen op de steun van 50.000 donateurs. De Sponsor Bingo Loterij benoemt in 1998 Fonds Slachtofferhulp als A-beneficiant met een jaarlijks bedrag uit de loterijopbrengsten. Al in 1999 voldoet het Fonds aan de normen van het CBF-keur voor goede doelen.[4] Het Fonds Slachtofferhulp heeft de ANBI status.
Fonds Slachtofferhulp kent een platte organisatiestructuur en een klein team van ongeveer 30 medewerkers. Aan het hoofd staat directeur-bestuurder Ineke Sybesma. Het Fonds telt de volgende afdelingen:[5]
Het Fonds heeft een betrokken en deskundige Raad van Toezicht. De Raad van Toezicht staat onder leiding van voorzitter Ab van der Touw. En bestaat uit:[5]
In een maatschappij waarin we niet kunnen voorkomen dat er slachtoffers vallen, is het belangrijk dat vanuit diezelfde maatschappij een helpende hand wordt gereikt. Daarom is Fonds Slachtofferhulp in 1989, op initiatief van voorzitter prof. mr. Pieter van Vollenhoven, opgericht. Tot eind 2015 gaf hij leiding aan het bestuur. Ook in zijn nieuwe rol als erevoorzitter zet hij zich met hart en ziel in voor het Fonds.[5]