Door de geschiedenis heen is Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek een onderwerp van groot belang voor de mensheid geweest. Van de oudheid tot nu heeft Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek nieuwsgierigheid, debat en reflectie in de samenleving aangewakkerd. Er zijn talloze boeken geschreven, films gemaakt, onderzoek gedaan en lezingen gegeven over Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek, die het belang en de relevantie ervan in het leven van mensen aantonen. Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek kan verschillende aspecten behandelen, van wetenschappelijk en technologisch tot cultureel en filosofisch, waardoor het een multidisciplinair en veelomvattend onderwerp wordt. In dit artikel zullen we verschillende perspectieven en benaderingen van Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek verkennen, met als doel onze kennis en begrip van dit fascinerende onderwerp uit te breiden.
Het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek ondersteunt onderzoeksjournalistiek met werkbeurzen zodat beginnende journalisten hun talenten in de praktijk kunnen brengen en ervaren journalisten tijd krijgen om ideeën in de diepte uit te werken. Het fonds propageert het recht op openbaarheid van bestuur en wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid, Vlaamse kranten, schenkingen en legaten. Het fonds brengt ook mensen samen uit verschillende hoeken en lagen van de samenleving.
In 1998 werd het fonds opgericht ter nagedachtenis van de Belgische tv-maker Pascal Decroos, naar analogie met het Nederlandse Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. In 2002 werd op initiatief van het fonds de eerste Vlaamse Scriptieprijs uitgereikt en in 2005 werd deze prijs samen met de Vlaamse Scriptiebank ondergebracht in een aparte vzw. In 2004 organiseerde het fonds samen met de Vereniging van Onderzoeksjournalisten een eerste postgraduaat internationale onderzoeksjournalistiek aan de Katholieke Hogeschool Mechelen. In 2008 publiceerde het fonds de blog mediakritiek.be waarop klassieke media tegen het licht werden gehouden.[1] In 2009 lanceerde het fonds met Journalismfund.eu een Europees platform voor onderzoeksjournalistiek. In 2013 herdoopte het fonds zichzelf tot vzw Journalismfund.eu en verlegde hierbij de focus naar Europa. De oorspronkelijke naam Fonds Pascal Decroos werd behouden voor specifiek Vlaamse projecten.[2]