In de wereld van vandaag is Finntroll een fundamenteel onderwerp geworden dat verschillende aspecten van het dagelijks leven bestrijkt. Van zijn impact op de samenleving tot zijn invloed op de wereldeconomie heeft var1 een overheersende plaats ingenomen in alledaagse gesprekken. Terwijl we ons verdiepen in deze fascinerende wereld, is het essentieel om het belang van Finntroll te begrijpen en hoe dit elk aspect van ons leven beïnvloedt. In dit artikel zullen we de verschillende facetten van Finntroll en de relevantie ervan in de wereld van vandaag diepgaand onderzoeken, waardoor een uitgebreid overzicht wordt geboden waarmee onze lezers dit opwindende onderwerp beter kunnen begrijpen.
Finntroll is een folkmetalband uit Finland. De muziek is een combinatie van extreme metal met Finse polka, ook wel humppa genoemd. De groep beschrijft haar muziek als "door volksmuziek geïnspireerde deathmetal of black metal".
Bijna alle songteksten zijn in het Zweeds, de tweede taal van Finland. Het is de moedertaal van de tekstschrijver Katla en de band vindt Zweeds 'trols' klinken. De naam van de band komt volgens de bandleden Vreth en Skrymer van een oud Fins verhaal waarbij een groep Zweedse priesters naar Finland reisden en daar een wilde man tegenkwamen die de meeste van hun groep verslond. De weinige overlevenden keren terug naar Zweden en vertellen het verhaal van "de finn troll". De fantasierijke teksten zijn tegelijkertijd luguber en humoristisch en spreken van eerbied voor de natuur. Ze handelen over mythologische wezens uit de fantasywereld zoals trollen en goblins. Wanneer er mensen in voorkomen, zijn ze object van haat en geweld (nummers waarin dit centraal staat zijn bijvoorbeeld 'Människopesten' ("De mensenpest"), 'Blodnatt' ("Bloednacht"), 'Trollhammaren' ("De trolhamer")). Ze worden aangevallen en afgeslacht door trollen die rijden op wolven en als wapens hamers, speren en zwaarden hebben. Kerken worden verwoest, dorpen opgeslokt ('Skogens Hämnd' ("De wraak van het woud")) en mensen verscheurd, zelfs zwangere vrouwen worden niet gespaard ('Vätteanda' ("Goblin-tij")). Vaak worden er etentjes gehouden waarbij mensen worden gekookt in ketels en vervolgens gegeten ('Kitteldags' ("Keteltijd")). Een enkele keer worden mensen aangevallen wanneer ze extra kwetsbaar zijn, zoals de twee priesters Aamund en Kettil die in de sauna zijn ('Bastuvisan' ("Badlied")). Aamund moest verder door het leven zonder oren en Kettil "werd geslagen totdat de sauna ontplofte". Ook onderweg naar de markt en in de kerk worden de twee priesters lastiggevallen ('Marknadsvisan' ("Marktslied") en 'Kyrkovisan' ("Kerklied")).
Enkele andere opvallende attributen of wezens uit de teksten zijn:
Ondanks het feit dat het in de songteksten expliciet vermeld wordt dat het christenen zijn die haat bij de bosbewoners oproepen, zijn de bandleden geen volgers van het satanisme of andere anti-christelijke organisaties; ze koesteren voor het satanisme evenveel afkeer als voor het christendom en de band neemt zichzelf niet al te serieus.
Jan "Katla" Jämsen schrijft sinds 2006 tot heden lyrics voor de band.