In de wereld van vandaag is Eurostat een fundamenteel onderwerp van discussie en debat geworden. De impact ervan bestrijkt verschillende aspecten van de samenleving, cultuur en economie, waardoor grote belangstelling en nieuwsgierigheid ontstaat bij een breed spectrum van mensen. Sinds zijn opkomst tot op de dag van vandaag heeft Eurostat de aandacht getrokken van onderzoekers, academici, professionals en het grote publiek, die de reikwijdte en gevolgen ervan proberen te begrijpen. Door de jaren heen is Eurostat het onderwerp geweest van talloze onderzoeken en analyses die het belang en de relevantie ervan op verschillende gebieden hebben helpen onthullen. Terwijl we doorgaan met het verkennen en ontdekken van Eurostat, is het van cruciaal belang om dieper in te gaan op de meest relevante aspecten ervan om de impact ervan op de wereld van vandaag te begrijpen. Dit artikel probeert een alomvattend beeld te geven van Eurostat, waarbij de vele facetten ervan worden besproken en een verrijkend perspectief wordt geboden op dit belangrijke en invloedrijke onderwerp.
Eurostat is een directoraat-generaal van de Europese Unie, belast met het opmaken van statistieken. Het bestaat onder die naam sedert 1959 en is gehuisvest even buiten Luxemburg-stad, in Kirchberg in het Groothertogdom. Eurostat is binnen de Europese Commissie en in samenwerking met het Comité voor statistische informatie belast met de uitvoering van het communautaire statistische programma. Dat behelst de ontwikkeling van een geheel van normen en methoden en technieken voor de productie van onpartijdige, betrouwbare, relevante en kosteneffectieve statistieken en de verspreiding ervan ten behoeve van de diverse internationale instellingen, de regeringen van de lidstaten, de sociale en economische factoren, de academische kringen en het grote publiek.
Eurostat dient te streven naar onpartijdigheid, betrouwbaarheid, relevantie, kosteneffectiviteit, statistische geheimhouding en doorzichtigheid.
De kerntaken van Eurostat worden in het Besluit van de Commissie van 21 april 1997 inzake de rol van Eurostat bij de productie van communautaire statistieken opgesomd:
Heel wat van de statistieken worden aangeleverd door de nationale statistische instellingen. In België is dat de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie (ADSEI, dikwijls Statbel genoemd, en soms nog het NIS, de afkorting van de oude naam Nationaal Instituut voor de Statistiek), in Nederland het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), in Frankrijk het INSEE.