Euraziatische Plaat is lange tijd een onderwerp van belangstelling en debat in de samenleving geweest. Sinds de oprichting ervan heeft het de nieuwsgierigheid en reflectie van verschillende mensen over de hele wereld gewekt. Door de jaren heen is Euraziatische Plaat geëvolueerd en heeft het verschillende betekenissen en benaderingen aangenomen, waardoor het een onderwerp is geworden dat een breed spectrum aan ideeën en meningen omvat. Van het academische veld tot het sociale veld is Euraziatische Plaat het onderwerp geweest van studie en onderzoek, wat een grote impact heeft gehad op de manier waarop we verschillende aspecten van het leven begrijpen en benaderen. In dit artikel zullen we enkele perspectieven en benaderingen onderzoeken die zich rond Euraziatische Plaat hebben ontwikkeld, evenals de relevantie ervan in de huidige samenleving.
De Euraziatische plaat is de tektonische plaat die bestaat uit de werelddelen Europa en Azië, tezamen ook wel Eurazië genoemd, en delen van de omringende oceanen, echter met uitzondering van enkele gebieden in Azië die op een eigen plaat liggen: het Indisch Subcontinent, het Arabisch Schiereiland en het uiterste oosten van Siberië.
De randen van de Euraziatische plaat lopen via de Noordpool naar het zuiden, naar IJsland, over de Midden-Atlantische Rug tot iets boven de Canarische Eilanden. Dan gaat ze richting oosten via de Straat van Gibraltar naar de Middellandse Zee. De plaatgrens loopt ten noorden van Turkije door de Zwarte Zee en door de Kaukasus en Zagros in Iran. De grens met de Arabische Plaat ligt in de Perzische Golf. De grens met de Indische Plaat loopt door de Hindoe Koesj en de Himalaya, via Myanmar door de archipel van Indonesië. De rest van de plaatgrens loopt via de Stille Oceaan en Siberië weer naar de Noordpool.