Eugène Rellum

In de wereld van vandaag is Eugène Rellum een onderwerp van grote relevantie en interesse geworden. Sinds de oprichting heeft Eugène Rellum de nieuwsgierigheid en studie van zowel onderzoekers, experts als hobbyisten aangewakkerd. De invloed ervan strekt zich uit door de geschiedenis heen en de impact ervan manifesteert zich op verschillende gebieden van de samenleving. In dit artikel zullen we vanuit verschillende perspectieven de betekenis en het belang van Eugène Rellum onderzoeken, evenals de evolutie ervan in de loop van de tijd. We zullen leren over de impact ervan op cultuur, technologie, politiek, economie en andere aspecten van het dagelijks leven, en we zullen analyseren hoe Eugène Rellum zijn invloed blijft uitoefenen in de wereld van vandaag.

Eugène Rellum

Eugène Willem Eduard Rellum (Paramaribo, 10 februari 1896 - Amsterdam, 29 juli 1989) was een Surinaams dichter.

Hij was als landmeter, eerst werkzaam in Indonesië, later in Suriname. Nog later werkte hij als dansleraar in Amsterdam. Hij debuteerde met Moesoedé (Ochtendkrieken, 1960), de eerste in Suriname verschenen bundel in het Sranan. Zijn latere bundels zijn in Sranan en Nederlands: Kren/Klim (1961), Faja lobi (Vurige liefde, 1975), Gedichten (1973), met uitzondering van Oembra foe Sranan (Schaduw van Suriname, 1973) die weer geheel in het Sranan was.

Zijn poëzie wordt gekenmerkt door een sterk verwachtingsvolle toon. Ze is nationalistisch maar langs niet-nadrukkelijke weg. De observator is een peinzende die er soms blijk van geeft zijn inspiratie te vinden in het christendom. Niet alle gedichten zijn van gelijke kwaliteit, maar een aantal is gaaf.

Literatuur over Eugène Rellum

  • Michiel van Kempen, Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur. Breda: De Geus, 2003, deel II, pp. 776–779.

Zie ook