Etruskische cijfers

In de wereld van vandaag heeft Etruskische cijfers een fundamentele rol gespeeld in het leven van mensen. Sinds zijn opkomst heeft Etruskische cijfers een aanzienlijke impact gehad op verschillende aspecten van de samenleving, van de manier waarop we communiceren tot de manier waarop we onze dagelijkse activiteiten uitvoeren. In dit artikel zullen we de rol onderzoeken die Etruskische cijfers speelt in ons dagelijks leven, evenals de impact ervan op verschillende gebieden. Van zijn invloed op de populaire cultuur tot zijn relevantie op academisch gebied, is Etruskische cijfers vandaag de dag een onderwerp van groot belang en relevantie gebleken. Door dit onderzoek zullen we proberen de rol die var1 speelt in ons leven en de invloed ervan op de wereld om ons heen beter te begrijpen.

Getalsystemen

Etruskische cijfers waren in gebruik bij de Etrusken. Het systeem was een aanpassing van de Attische cijfers en vormde de inspiratiebron voor de latere Romeinse cijfers.

Etruskisch Decimaal Teken*
thu 1 I
mach/mah/mak 5 Λ
šar 10 X
muv-alch/mach-alch 50
? 100 C
 *) tekens bij benadering weergegeven omdat zij niet in de standaard tekenset zijn opgenomen. Er bestaat tevens een tweede teken voor 100: een X met een verticale lijn door het midden, waarvan het teken voor 50 feitelijk de onderste helft is)

Er lijkt een meningsverschil te zijn over het combineren van de volgende getalswaarde met telwoorden

2, 3, 4, 6
ci/ki, huth, ša/sa/ça, zal/(e)sal

Omdat de telwoorden op een dobbelsteen voorkomen is het echter wel duidelijk dat het hier de overige getallen tot 6 betreft (naast 1 en 5). De toekenning hangt onder meer af van de vraag of twee tegenoverliggende vlakken op een Etruskische dobbelsteen -net als tegenwoordig- optelden tot zeven.

Een bijzonder aspect van het Etruskisch getalsysteem is dat sommige getallen, net als in het Romeinse systeem, worden weergegeven als gedeeltelijke aftreksom. Zo gebruikte men bijvoorbeeld 17=20-3, 18=20-2, 19=20-1.