Ernest Salu

Uiterlijk naar zijbalk verplaatsen verbergen Praalgraf in witte steen van Ernest Salu - Bouvin, met buste van Ernest Salu, Laken Gevel en vitrine van de steenkapperij, Laken.

Ernest Salu is de naam van drie Brusselse steenbeeldhouwers gespecialiseerd in funerair beeldhouwwerk. Hun gekende familiale steenkapperij was gevestigd te Laken, en bestond ruim een eeuw, van 1872 tot 1984.

Genealogie

Geschiedenis

De oudste Salu (Schaarbeek, 20 maart 1846Laken, 18 mei 1923) was de zoon van een meelhandelaar uit Boortmeerbeek. Hij was wees op jonge leeftijd maar volgde een opleiding tot steenhouwer aan de Kunstacademie Brussel. Daarna ging hij werken bij Willem Geefs, met wie hij zijn leven lang een nauwe band zou hebben. Rond 1870 beitelde hij aan de grote sculpturale werf die de Beurs van Brussel was. In deze periode kreeg hij een eerste bestelling van een grafmonument. De grote vraag naar funeraire kunst deed Salu in 1872 besluiten om een terrein te kopen bij de pas ingewijde Onze-Lieve-Vrouwekerk, vlak naast de begraafplaats van Laken. Zijn atelier ging er in 1874 open en werd herhaaldelijk uitgebreid. Rond 1900 werkten er veertien arbeiders in de steenkapperij, waarvan tien beeldhouwers.

Museum

Ernest III Salu-Bouvin hield de steenkapperij open tot 1984. Hij overleed te Laken in 1987, maar had zijn dood goed voorbereid: hij liet het archief en de steenkapperij over aan een VZW, waarna het patrimonium in erfpacht gegeven om het funerair erfgoed te kunnen onderzoeken. Na de sluiting werd de steenkapperij gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen, om uiteindelijk uit te groeien tot een volwaardig museum over grafkunst, waarin onder meer de gipsotheek van de Salu's wordt bewaard (Onze-Lieve-Vrouwvoorplein 16). In Laken en Jette zijn straten naar hen vernoemd.

Galerij

Funerair opus

Praalgraf van Georges de Ro, Begraafplaats van Laken.

De homonymie en het ontbreken van een systematische catalogus maakt een geïndividualiseerde toeschrijving moeilijk.

Laken:

Sint-Jans-Molenbeek:

Hamme:

Externe link

Literatuur

Bibliografische informatie Mediabestanden